Negativni šok na nemškem trgu dela: “Dogaja se nekaj neverjetnega, takšnih številk še nismo imeli!”

Pomanjkanje kvalificiranih delavcev, kot še kaže raziskava, vpliva na vse segmente trga dela.

V Nemčiji so se razmere s pomanjkanjem kvalificirane delovne sile v prvem četrtletju letošnjega leta še poslabšale, je v soboto poročal Inštitut za nemško gospodarstvo (IW).

“Marca se je število nezapolnjenih delovnih mest, za katere delodajalci ne najdejo primerne delovne sile, povečalo za dodatnih 88.000 in zdaj znaša rekordnih 558.000,” so sporočili iz nemškega gospodarskega inštituta, ki se sklicuje na lastno raziskavo.

Pomanjkanje kvalificiranih delavcev, kot še kaže raziskava, vpliva na vse segmente trga dela, še posebej pa je izrazito na področju zdravstva, socialnega varstva, gradbeništva in izobraževanja.

“Samo v zdravstvenem, socialnem in izobraževalnem sektorju šest od desetih delovnih mest ni zapolnjenih zaradi pomanjkanja ustrezne delovne sile,” so sporočili iz IW.

V pandemičnih letih 2020 in 2021 se je priliv kvalificirane delovne sile iz tujine upočasnil, vendar se je trend povečevanja števila nezapolnjenih delovnih mest začel veliko prej.

Pomanjkanje delavcev je še posebej izrazito tudi
na področju gradbeništva.
Eden od razlogov je upokojitev številčno močne generacije iz sredine petdesetih let

V soboto je zvezna vlada objavila tudi, da zadnja leta narašča število zaposlenih upokojencev; oseb, ki so dopolnile 67 let in so še vedno aktivne na trgu dela.

Lani je bilo v neki obliki zaposlitve 1,05 milijona prebivalcev, starejših od 67 let, kar je precej več kot v letu 2010, ko je poleg upokojitve še delalo le 685.000 upokojencev.

Deloma je ta pojav povezan s pomanjkanjem strokovnjakov, zato delodajalci po upokojitvi številne kvalificirane delavce vrnejo na stara delovna mesta.

Poleg povečanega uvoza strokovnjakov iz držav Evropske unije je Nemčija olajšala postopek pridobivanja delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje rezidentom držav nečlanic EU. Tako od leta 2016 velja program zaposlovanja delavcev z Zahodnega Balkana, ki omogoča migracijo na nemški trg dela.

Takoj po začetku vojne v Ukrajini so delodajalci in sindikati oblasti pozvali, naj odstranijo birokratske ovire, da bi begunce iz Ukrajine čim hitreje vključili na nemški trg dela, še poročajo nemški mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: