Gazprom bo v soboto prekinil dobavo plina Finski. Bivši nemški kancler Schröder se umika iz nadzornega sveta Rosnefta

Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder bo zapustil nadzorni svet ruske naftne družbe Rosneft, so danes sporočili iz koncerna.

Schröder, ki je bil vodja nadzornega sveta, je sporočil, da ne more podaljšati mandata v tem organu, so še sporočili, pri čemer drugih podrobnosti niso navedli.

78-letni Schröder je bil zaradi svojih povezav z Rusijo že dlje časa tarča ostrih kritik, med drugim zato, ker se po začetku ruske invazije na Ukrajino ni odrekel položajem v ruskih energetskih podjetjih.

V Nemčiji je bil zaradi tega včeraj ob del svojih privilegijev. Zapreti bo namreč moral svojo pisarno v nemškem parlamentu.

Evropski parlament pa je včeraj z veliko večino podprl sankcije EU proti Schröderju zaradi njegovih poslovnih in političnih vezi z Rusijo, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pok Rie on Pexels.com)
Gazprom bo v soboto prekinil dobavo plina Finski

Rusko državno energetsko podjetje Gazprom bo v soboto zjutraj prekinilo dobavo ruskega plina Finski, so danes sporočili iz finskega državnega energetskega podjetja Gasum.

Do tega je prišlo po odločitvi Finske, da Gazpromu za plin ne bo plačevala z ruskimi rublji. Izvršni direktor Gasuma Mika Wiljanen je v izjavi za javnost sporočil, da obžalujejo, da bodo dobave plina po obstoječi pogodbi ustavljene, a dodal, da so se pripravljali na to situacijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred časom naznanil, da bo Rusija za zemeljski plin sprejemala zgolj plačila v rubljih, kupci pa bodo morali odpreti račune v rubljih, ali pa bo dobava plina prekinjena.

Gazprom je tako minuli mesec že ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, še navaja STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: