Plesna zveza Slovenije: po državi in Evropi opoldne v četvorki zaplesalo več kot 15 tisoč maturantov

Maturanti so danes opoldne po slovenskih mestih zaplesali tradicionalno ulično četvorko v okviru projekta Plesne zveze Slovenije. Hkrati je v 17 slovenskih in 18 mestih po Evropi zaplesalo več kot 15.000 udeležencev, samo v Ljubljani se jih je po poročanju Radia SI zbralo med 2000 in 3000.

Povorke so letos po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19 ponovno potekale bolj množično. Zbrane je na Paradi ljubljanskih maturantov nagovoril Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. Maturante je spodbudil, naj zberejo moči za pisanje mature, Dijaški skupnosti Ljubljana pa je čestital za organizacijo četvorke.

Pod koordinacijo Plesne zveze Slovenije se je torej ulična četvorka zaplesala v številnih krajih po Sloveniji. Ob že omenjeni Ljublani so plesali tudi v Mariboru, Novi Gorici, Murski Soboti in Novem mestu, pa Velenju, Ajdovščini, Lendavi, Ljutomeru, Črnomlju, Mirni, Tolminu, Slovenskih Konjicah, Sežani, Šentjerneju in Litiji. 

Nekaj utrinkov v trenutkih zbiranja bodočih mariborskih maturantk in maturantov na Trgu Leona Štuklja si lahko ogledate v spodnji galeriji.  

Letos je bil dogodek še posebej slovesen, saj plesna zveza praznuje 20 let, odkar se je prvič zaplesala sinhrona maturantska ulična četvorka. To je edinstven evropski projekt, ki prek glasbe in enostavne plesne koreografije povezuje mlade po vsej Evropi, so v zvezi zapisali v sporočilu za javnost. 

V organizacijo in izvedbo je bilo vključenih še v petih drugih evropskih državah; šlo je za Slovaško in Madžarsko, ki se ji je pridružila tudi sosednja Srbija, njej pa Severna Makedonija in Črna gora.

V plesni zvezi so sicer tudi imetniki Guinnessovega rekorda v sinhronem plesanju. Rekordno je bilo leto 2011, ko sta v četvorki plesala 33.202 udeleženca, še navaja STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: