Geoplin je ostal praznih rok na razpisu za pridobitev zadnjih prostih zmogljivosti za dobavo plina na terminalu Krk na Hrvaškem, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kljub nekaterim drugačnim zagotovilom in pogovorom hrvaške in slovenske vlade v začetku aprila jih je dobilo Prvo plinarsko društvo, hrvaški partner ruskega Gazproma, danes piše portal Necenzurirano.

Geoplin lahko sedaj plin iz azijskih ali afriških držav do Slovenije prek Krka pripelje prek posrednika, kar pa bi plin močno podražilo. Zakaj je ostal praznik rok, uradno ni znano, po informacijah portala pa je imela Hrvaška že vnaprej pripravljen načrt, da Sloveniji ponudi dodatne zmogljivosti prek posrednika.

Na spletu so se medtem že pojavili namigi, da gre za posredno podporo politiki Janeza Janše, ki je tesen prijatelj in zaveznik hrvaškega premierja Andreja Plenkovića in njegove odahajoče vlade, ki po volitvah in do predaje oblasti opravlja zgolj tekoče posle.

Tanker za prevoz utekočinjenega plina.
Gre za maščevanje zaradi nepremišljenih izjav Tanje Fajon?

Ob tem nikar ne pozabimo, da je uradni Zagreb z vznemirjenjem sprejel napoved, da bo slovenska zunanja ministrica postala Tanja Fajon, ki je Hrvaški posredno že zagrozila z blokiranjem vstopa v schengensko območje, člani njene stranke- predvsem Meira Hot, nova podpredsednica slovenskega parlamenta- pa so v predvolilnem obdobju problematizirali tudi ti. ribiški dogovor Plenkovića in Janše.

Nova vlada bo zdaj morala najti novo vstopno točko za zemeljski plin v Jadranskem morju, še prenaša STA. Po neuradnih informacijah portala je v igri italijanski morski terminal pri mestu Rovigo v bližini Benetk.

(mbo)