Evropska komisija je danes zagnala novo orodje za financiranje Media Invest, ki naj bi spodbudilo evropsko avdiovizualno industrijo in evropskemu medijskemu sektorju pomagalo pri konkurenčnosti na svetovni ravni.

S sredstvi iz programa InvestEU in programa MEDIA – Ustvarjalna Evropa naj bi program Media Invest v sedemletnem obdobju spodbudil zasebne naložbe v višini do 400 milijonov evrov za spodbujanje evropske avdiovizualne produkcije in distribucije.

Media Invest je eden od desetih ključnih ukrepov akcijskega načrta za medijski in avdiovizualni sektor, ki je bil predstavljen decembra 2020.

Namenjen je za podporo oživitve in preoblikovanja tega sektorja in predvideva združevanje naložb z ukrepi politike.

Stanje na RTV Slovenija: še kar naprej vroče.
Pogajalski proces se je na RTV Slovenija danes začel

Konfederacija sindikatov javnega sektorja podpira zaposlene na RTV Slovenija, ki bodo v ponedeljek začeli opozorilno stavko. So tarča političnega obračunavanja, posegov v uredniške odločitve in programsko shemo, menijo.

Potem ko sta Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS in sindikat novinarjev napovedala stavko, se je pogajalski proces danes sicer začel.

Potem ko smo leto dni spremljali poskuse izčrpavanja Slovenske tiskovne agencije (STA), je vse bolj pod vprašajem obstoj RTV, so opomnili v konfederaciji. Obsojajo poskuse popolnega političnega prevzema RTV Slovenija. Glede na to so se dejavno vključili v pogajalski proces za razreševanje stavkovnih zahtev.

Med stavkovnimi zahtevami so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač in socialni dialog, še poroča STA.

(mbo)