Vse več primerov opičjih koz, tudi na Kanarskih otokih in v Grčiji, strah pred epidemijo je odveč

Do včeraj je bilo v laboratorijih po svetu potrjenih že 92 primerov opičjih koz, še 28 je bilo sumov na to bolezen, navaja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Primeri so bili potrjeni v 12 državah, ki za to bolezen niso endemične.

Epidemiološke preiskave se nadaljujejo, a zaenkrat ni bila potrjena povezava s potovanji na endemična območja, je v sporočilu za javnost zapisala organizacija.

O sumu na bolezen po novem poročajo tudi s Kanarskih otokov in iz Grčije, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

A zaradi atipičnega širjenja bolezni WHO poziva h krepitvi ozaveščanja, intenzivnega prepoznavanja primerov bolezni ter izolaciji obolelih ob ustrezni zdravstveni obravnavi. Prav tako poziva k sledenju kontaktom za preprečevanje nadaljnjega širjenja.

Epidemije v smislu covida ne bo, pomirjajo strokovnjaki,
bolezen pa se širi v homoseksualnih skupnostih.
Vodilni hrvaški epidemiolog Bernard Kaić: Epidemije v smislu covida-19 ne bo!

“Možno je, da bodo novi primeri, a nove epidemije ne bo, ker se bolezen ne prenaša tako enostavno,” je dejal vodilni hrvaški epidemiolog. “Glede na izpuščaje je nemogoče z gotovostjo sklepati, da gre za opičje koze; za potrditev je treba opraviti laboratorijsko diagnostiko,” je dodal.

Kar zadeva zaščito, je ta odvisna od prenosnih poti. Glavni način prenosa te bolezni je kapljična pot ali intimni stik.

“Za zdaj se zdi, da je bolezen koncentrirana v homoseksualnih skupnostih, seveda pa se lahko zaradi tesnega stika z bolnikom okuži kdor koli. Vendar je pomembno vedeti, da so bolniki nalezljivi le, ko so bolni, kasneje pa ne,” pojasnjuje Kaić.

Kaić priporoča, da so v tesnem stiku le znani ljudje

“Bolezen se zdravi simptomatsko, posebnega zdravila ni. V Evropi je registrirano eno zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje tako opičjih kot črnih koz, na Hrvaškem pa trenutno ni na voljo. Cepiva proti opičjim kozam ni, obstaja pa cepivo proti črnim kozam in bistveno ščiti pred opičjimi kozami, a tega cepiva nimamo,« je za RTL Hrvatska še povedal epidemiolog, prenaša Jutarnji list.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: