Opozorilna stavka na RTV SLO: razlogi, odzivi, podpora, dileme in rešitve

( STA, zbirno)
Programski svet zavoda bo razpravljal o kandidatki za direktorico TVS

Novinarji iz koordinacije novinarskih sindikatov javne RTV bodo danes opozorilno stavkali, pri čemer zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo ter socialni dialog. Če sporazuma o razreševanju zahtev ne bo do konca maja, med drugim zahtevajo odstop generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha in predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča.

Program na radijskih in televizijskih kanalih ter vsebine na spletni strani rtvslo.si, ki deluje v okviru MMC, bodo prilagojeni vsebini stavkovnih zahtev, ne bodo pa okrnjeni.

Medtem ko bodo novinarji stavkali, bo programski svet zavoda razpravljal o predlogu generalnega direktorja za soglasje k imenovanju Natalije Gorščak za direktorico Televizije Slovenija, ki se je na vnovični razpis edina prijavila v skladu z razpisom.

Novinarska konferenca ob stavki novinarjev na RTVS.
Tatjana Pirc z Radia Slovenija in televizijski voditelj Sasa Krajnc.
(Foto: Bor Slana/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1140752)
Stavkajoči na RTVS: Borimo se za obstoj javnega medija

Stavkajoči na Radioteleviziji Slovenija so ob opozorilni stavki ob 13.15 za uro prekinili delo in se zbrali na zboru, kjer so ponovili svoje stavkovne zahteve po novinarski in uredniški avtonomiji ter izpostavili pomen javnega medija. Napovedali so, da bodo še naprej delali profesionalno, kakovostno in etično ter da se bodo borili za obstoj RTVS.

Zbrane je nagovorilo več ustvarjalcev programa in drugih podpornikov. Predsednica Aktiva novinarjev informativnega programa na TVS Marta Razboršek je ob tem pozvala k spremembam zakona o RTVS, da se nikoli več ne bi zgodilo, da bi lahko lahko ena oseba program spremenila do neprepoznavnosti.

Stavkajoče novinarje informativnega programa so podprli tudi radijski kolegi. Kot je v njihovem imenu pozval Aleš Kocjan, urednik na Radiu Slovenija, se je neprofesionalnim uredniškim odločitvam treba upreti.

Kdo je v ozadju upora na RTV SLO?
Gre res samo za novinarsko avtonomijo?
Stavkajoči na RTVS razrešitev stavkovnih zahtev pričakujejo do konca maja

Ob današnji opozorilni stavki na RTVS predstavniki stavkajočih še opozarjajo, da socialnega dialoga z vodstvom ni. Pred zborom delavcev so ponovno opozorili na stavkovne zahteve, med katerimi so novinarska avtonomija in dogovor o kadrovski politiki. Razrešitev zahtev pričakujejo do konca maja.

Zahtevajo novinarsko avtonomijo, depolitizacijo RTVS, umik škodljivih sklepov programskega sveta, dostojne delovne pogoje, jasno kadrovsko politiko, pogajanja o dvigu najnižjih plač ter jasen in demokratičen socialni dialog.

Ob današnji stavki v program televizije, radia in tudi na MMC vračajo ukinjene oddaje, novinarje, ki jim javnost po besedah predsednice stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS Helene Milinković zaupa. Začenjajo tudi razpravo o tem kakšna, naj bo javna radiotelevizija.

Predsednica Društva novinarjev Slovenije in novinarka/urednica lokalnega časnika Večer Petra Lesjak Tušek
in njen nekdanji kolega z Večera, zdaj RTV SLO, Aleš Kocjan.
(Foto: Bor Slana/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1140757)
Stavko podpira Sindikat policistov, Sindikat zdravstva in socialnega varstva je z njo solidaren

Sindikat policistov Slovenije je podprl stavko Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija. Policisti so še posebej zavezani k spoštovanju zakonitosti in pravičnosti ter ščitenju šibkejšega, zato v sindikatu ravnanja vodstva RTVS ne morejo razumeti drugače kot kršenje temeljnih pravic zaposlenih, kar je nedopustno, so pojasnili.

Podporo in solidarnost zaposlenim ob današnji opozorilni stavki na Radioteleviziji Slovenija izraža tudi Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

V sindikatu menijo, da je žalostno in skrajno zaskrbljujoče, da morajo sindikati v stavkovnih zahtevah uveljavljati spoštovanje zakonov, statuta in drugih aktov javnega zavoda ter se boriti za profesionalno novinarstvo in avtonomijo. Vse to bi morale biti temeljne naloge vodstva RTV Slovenija, so zapisali.

Ob tem so ostro obsodili tudi vse poskuse politizacije medijskega prostora in poudarili, da stavka ni uperjena proti poslušalcem, bralcem in gledalcem RTVS, temveč v smeri zagotavljanja avtonomije novinarstva in spoštovanja medijske ter delovnopravne zakonodaje. To je v interesu vseh državljank in državljanov, so dodali.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: