V DZ predlog za izvolitev Roberta Goloba za mandatarja; pričakovano brez podpore SDS in NSi

Predsednik republike Borut Pahor je po posvetih z vodji poslanskih skupin v DZ poslal predlog kandidata za mandatarja, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Predlagal je predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. Podporo je Golob izkazal tudi s podpisi 53 poslancev prihodnje koalicije. Državni zbor (DZ) bo o kandidatu za mandatarja predvidoma glasoval že v sredo.

Golob se je Pahorju zahvalil za konstruktivno držo, da je razumel njihov motiv, da se roki skrajšajo na minimum. Poletje želijo namreč izkoristiti za pripravo na jesen, ko se bomo morali soočiti z energetsko draginjo in morebitnim novim valom covida-19, je dejal.

Izpostavil je še, da si želijo spremeniti politično kulturo, doseči, da se iz politike umakne sovražni govor. Sam pa ne želi biti predsednik vlade, ki bo vnašal razkol med volivce, ne glede nato, katero stranko so volili.

V parlamentu bo od srede naprej najbrž zelo vroče.
Golob s podporo SD in Levice za mandatarstvo, a pričakovano brez podpore SDS in NSi

Pred tem je STA sporočila, da so v strankah SD in Levici pričakovano kot kandidata za mandatarja podprli prvaka Gibanja Svoboda Roberta Goloba. To sta po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejala vodja poslancev SD Jani Prednik in Levice Matej T. Vatovec.

V obeh strankah si obetajo dobro sodelovanje v vladi, s ciljem uresničiti zastavljen program, sta še poudarila. Prednik je po posvetu poudaril, da so volivci na aprilskih državnozborskih volitvah jasno povedali, da si želijo sprememb.

Po prepričanju Vatovca je vstop v vlado, ki mu je prikimalo tudi članstvo Levice na notranjem referendumu, velik mejnik za stranko. V novo vlado vstopajo s prepričanjem, da bodo uspeli doseči tisto, kar so ljudje zahtevali na volitvah.

Koalicijski trojček Gibanje Svoboda, SD in Levica bo po napovedih koalicijsko pogodbo, ki so jo že uskladili in parafirali, podpisal jutri.

Že prej je Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejala, da je Robert Golob predsedniku dostavil podpise podpore 53 poslancev. Gibanje Svoboda, SD in Levica imajo večino v DZ, je priznala, a prav tako pričakovano izjavila, da ga v SDS ne bodo podprli.

Stališče poslanske skupine SDS glede podpore novi vladi je sicer po mnenju Godčeve jasno že iz dogajanja na prvih sejah DZ in vloženem posvetovalnem referendumu na zakon o vladi, ki so ga vložili v SDS.

Napovedano namero po širitvi bodoče vlade je Godčeva označila za velik nesmisel, še prenaša STA.

Tudi v NSi Goloba ne bodo podprli kot kandidata za mandatarja. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je po posvetu s Pahorjem poudaril, da ne vidi razloga, da NSi ne bi podprla posamezne projekte, kjer bo potrebna ustavna večina, če se bodo vsebinsko skladali s programom stranke.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: