Hrvaško krokodilstvo: na tamkajšnjih avtocestah kmalu več kot 1700 novih nadzornih kamer

Podjetje Hrvatske autoceste (HAC) bo na vseh avtocestah v državi zamenjalo 1727 analogih kamer z digitalnimi in uvedlo nov prometnoinformacijski sistem.

Projekt sofinancira Evropska unija, ki je zanj namenila 13 milijonov evrov nepovratnih sredstev, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prva faza namestitve novih nadzornih kamer se je že začela, nove kamere pa ne bodo samo nadzorovale prometa, pač pa tudi hitrost vozil.

Prav tako bodo hitreje in varneje zaznale potencialno nevarne situacije, kot so vožnja v napačno smer, zaustavljena vozila, pešci na cesti, trki, požari v predorih, zastoji in podobno.

V sklopu popolne posodobitve nadzornega sistema bodo na posameznih delih avtocest vgradili tudi nove meteorološke postaje, nekaj informacijskih portalov in nov sistem za komunikacijo z interventnimi službami.

Hrvaške avtoceste, med najboljšimi v Evropi, bodo dodatno posodobili.
Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro)

Kar nas navede na vprašanje, kako bo novi sistem koristen tudi za voznike oz. končne uporabnike?

Slednji je, kot že omenjeno, del projekta Crocodile, ki so ga zagnali na evropski ravni, poroča HAC. Od tod tudi šaljiva oznaka Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro).

“Uvedba sistema bo zagotovila usklajeno vodenje in nadzor prometa; tako bo Republika Hrvaška postala del integriranega ITS (inteligentnih transportnih sistemov) na evropskih cestah. Nov sistem bo uporabnikom močno olajšal načrtovanje potovanja in informiranje tekom slednjega,” zatrjujejo pri HAC.

“Kot vsak nov sistem pred zagonom mora tudi ta prestati testno fazo in validacijo, da se zagotovi, da se bo v realnih razmerah pravočasno odzval. Ker je v fazi, ko testiranja in uvedbe ni moč preložiti, se časovno obdobje pred glavno turistično sezono kaže kot edino možno, ko se to lahko uvede. Posledično lahko vse faze zaključimo do konca leta 2022,” je še objavil HAC.

Sistema ne bodo preizkusili na trenutno najbolj obremenjenih odsekih,
ampak na hrvaškem jugu, še pred glavno turistično sezono.
Vse faze do konca letošnjega leta, vmes zapore prometa

V času izvedbe in testiranja opreme bodo- zaradi ohranjanja prometne varnosti in samih uporabnikov- pogoste zapore določenih odsekov avtoceste A1 za ves promet. V času zapore bo promet preusmerjen na obvozne poti.

Prvi odsek, ki je zaradi uvedbe sistema in testiranja zaprt za ves promet, je pričakovano najbolj južni in v tem trenutku najmanj obremenjeni odsek od priključka Ploče do cestninske postaje Karamatići, in sicer od 23. maja ob 00:00 do 26. maja ob 23:59. Odsek bo v tej fazi zaprt 4 dni.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: