V Sloveniji potrdili prvi primer opičjih koz, epidemiologi pomirjajo

V Sloveniji so pri moškem potrdili prvi primer opičjih koz, so potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Moški je okužen z zahodnoafriško različico opičjih koz, ki ima blažji potek bolezni, so še sporočili. 

Gre uvožen primer s Kanarskih otokov, zdravstveno stanje bolnika, ki je simptome razvil po vrnitvi v Slovenijo, je dobro, je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče.

Strah pred epidemijo v smislu covida-19 je odveč

Vodilni hrvaški epidemiolog Bernard Kaić je sicer že pred dnevi za medije sosednje države pojasnil, da epidemije v smislu covida-19 ne bo!

“Možno je, da bodo novi primeri, a nove epidemije ne bo, ker se bolezen ne prenaša tako enostavno,” je dejal vodilni hrvaški epidemiolog. “Glede na izpuščaje je nemogoče z gotovostjo sklepati, da gre za opičje koze; za potrditev je treba opraviti laboratorijsko diagnostiko,” je dodal.

Kar zadeva zaščito, je ta odvisna od prenosnih poti. Glavni način prenosa te bolezni je kapljična pot ali intimni stik.

“Za zdaj se zdi, da je bolezen koncentrirana v homoseksualnih skupnostih, seveda pa se lahko zaradi tesnega stika z bolnikom okuži kdor koli. Vendar je pomembno vedeti, da so bolniki nalezljivi le, ko so bolni, kasneje pa ne,” je še pojasnil Kaić.

Na seznam držav z zabeleženimi okužbami lahko
zdaj dodamo tudi Slovenijo.
Kaiću pritrjujejo tudi slovenski strokovnjaki

Tatjana Avšič Županc, vodja laboratorija na katedri za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete, je medijem pojasnila, da obstajata dve genetski različici virusa.

Zahodnoafriška ima klinično blažji potek, veliko manjšo smrtnost in je približno enoodstotna, centralnoafriška pa ima klinično težji potek, posledično je tudi smrtnost pri njej nekoliko višja.

Bolezen je bolj neugodna za bolnike, ki imajo hudo motnjo imunskega sistema, bolj so ogrožene tudi nosečnice in majhni otroci, zato okuženim odsvetujejo stike z ogroženimi skupinami.

Da je bolezen precej manj prenosljiva kot covid-19, da to ni nov virus in je posledično stanje zelo drugačno kot ob pojavu novega koronavirusa, kjer epidemiologi niso vedeli niti, kako se slednji prenaša, je javnost dodatno pomiril Mario Fafangel, predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: