V Sloveniji se je včeraj pričela vojaška vaja “Jadranski udar”, sledijo delne zapore zračnega prometa

Med 23. majem in 5. junijem bo v Republiki Sloveniji potekala že deseta mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2022 (angl. Adriatic Strike), na kateri bo v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva potekalo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, je na svoji spletni strani sinoči sporočila Slovenska vojska.

Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali certificirani kontrolorji združenih ognjev, posadke strelnih platform, poveljniki do ravni divizije in načrtovalci združenih ognjev ter pripadniki specialnih enot.

Na vaji naj bi sodelovalo okoli 650 udeležencev, izmed teh približno 400 pripadnikov iz 26 držav, zavezniških in partnerskih, in sicer iz Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Danske, Finske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev bo potekalo na štirih lokacijah po Sloveniji, in sicer na osrednjem vadišču SV v Postojni, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju občin Bohinj, Idrija in Ribnica, v katerih bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Na sodelujoča zračna plovila je Slovenska vojska opozorila
s priložnostnim kolažem.
Tudi letos bo potekalo neprekinjeno 72-urno usposabljanje, ponoči na višinah nad 1000 metri

Kot še poroča SV, bo prvi teden vaje namenjen prihodu udeležencev, vzpostavitvi strukture vodenja in poveljevanja ter pogojev za izvedbo vaje.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo od ponedeljka, 30. maja, do petka, 3. junija, začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 23. uro. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov, še opozarjajo.

Aktivnosti na terenu, ki so bile predhodno usklajene z lokalno skupnostjo, bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico, kolikor bo mogoče, nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh, zaključuje v svojem sporočilu SV.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: