Luganski separatisti: Obkolili smo Severodoneck! Slovaški predsednik: Mi smo naslednji!

Severodoneck je operativno obkoljen, je ob 16.30 po srednjeevropskem času izjavil Andrej Marocko, tiskovni predstavnik Ljudske milice samooklicane Ljudske republike Lugansk.

“Dejansko smo dostop do mesta na treh straneh že trdno zaprli. Gibanje iz Severodonecka tako poteka le preko enega mostu, ki pa je tudi pod našim strelnim nadzorom. Zato lahko v tem trenutku rečemo, da je mesto Severodoneck operativno obkoljeno,” je dejal Maroko.

Gre za zadnjega v nizu uspehov ruske vojske in oboroženih milic obeh uporniških in Rusiji privrženih ukrajinskih republik, ki so danes zjutraj že zasedli Svitlodarsk v regiji Doneck.

Če pade Severodoneck, bo najbrž skupaj z njim kapituliral tudi sosednji Lisičansk.

Zemljevid Ukrajine in s strani Rusije zavzetih ozemelj,
če bi jih umestili v (srednjo) Evropo.
(Vir: splet)
Slovaški premier: Če Ukrajina pade, smo mi naslednji!

Če padejo vsa omenjena mesta, bo zelo verjetno padla- oziroma se sesula- vsa ukrajinska vzhodna fronta.

Nič čudnega, da je slovaški premier Eduard Heger nekaj po poldnevu poslal močno opozorilo o prihodnosti svoje države v primeru, da Rusija premaga Ukrajino. Heger je namreč na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu dejal: “Če pade Ukrajina, je naslednja Slovaška.”

“Ukrajina mora zmagati,” je dejal Heger na panelu, ki se ga je udeležilo več evropskih političnih in poslovnih voditeljev.

Slovaški premier je kritiziral članice EU, da se preveč zanašajo na rusko energijo, in pozval evropske voditelje, naj “nehajo ogrožati” svoja načela pri ravnanju z Rusijo.

“Predolgo smo prodajali svoje vrednote za poceni plin in nafto. Kompromisi s Putinom so povzročili vojno v Ukrajini. Govorimo o agresivni vojni, v kateri ljudje množično umirajo. Ukrajinci prelivajo kri za naše vrednote; da nam ni treba tega,” je zgroženo in ogorčeno dejal Heger, še poročajo svetovni mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: