Nov hladen tuš za ZDA in EU: Indija ne bo odpravila prepovedi izvoza pšenice, Rusija smeši italijanski mirovni načrt

Indija ne namerava kmalu odpraviti prepovedi izvoza pšenice, vendar se bo še naprej pogajala o poslih, ki se sklepajo neposredno z drugimi vladami, je danes dejal državni minister za trgovino Piyush Goyal.

Drugi največji proizvajalec pšenice na svetu je 14. maja prepovedal zasebno prodajo žita v tujini, potem ko je suša zmanjšala proizvodnjo in potem ko so domače cene dosegle rekordne vrednosti.

Svetovne cene pšenice so po tej odločitvi poskočile, poročajo svetovni mediji.

“Trenutno se svet nahaja v fazi nestabilnosti in če bi odpravili prepoved, bi to pomagalo le trgovcem na črnem trgu in špekulantom. Nikakor pa to ne bo pomagalo resnično ranljivim in revnim državam,” je na vprašanje, ali New Delhi namerava dovoliti nadaljnji zasebni izvoz, odgovoril Goyal.

Indija sicer velja za trdno rusko zaveznico, prav tako pa je članica pakta oziroma interesne skupine BRICS.

Svetovne cene pšenice so po tej odločitvi poskočile,
Indija pa sicer velja za trdno rusko zaveznico.
Zaharova: Italijanski mirovni načrt je pravljica

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova je dejala, da je italijanski mirovni načrt za Ukrajino “pravljica”, poroča Reuters.

Prejšnji teden je namreč italijanski zunanji minister Luigi Di Maio svetovni javnosti predstavil ohlapni mirovni načrt za Ukrajino. Zatrdil je, da se je o njem v New Yorku pogovarjal z Antoniom Guterresom, generalnim sekretarjem Združenih narodov (ZN).

Po načrtu bi pri organizaciji premirja v Ukrajini sodelovali ZN, EU in OVSE (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi).

“Z eno roko ne morete pošiljati orožja v Ukrajino, z drugo pa prinašati načrt za mirno rešitev situacije,” je danes dejala Zaharova. “Če upajo, da se bo Ruska federacija strinjala s katerim koli načrtom Zahoda, niso veliko razumeli,” je še dodala.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: