Policija lani obravnavala najmanjše število kaznivih dejanj v zadnjem desetletju, zato pa v prvih štirih mesecih 85 odstotkov več ilegalnih prehodov državne meje kot lani

Vlada se je na dopisni seji seznanila z letnim poročilom o delu policije za leto 2021. Iz njega je razvidno, da je policija lani obravnavala najmanj kaznivih dejanj v zadnjih desetih letih, pa hkrati beležila največjo preiskanost kaznivih dejanj v zadnjem desetletju.

Policija je namreč lani obravnavala 44.257 kaznivih dejanj, za katera je vložila kazensko ovadbo ali poročilo v dopolnitev kazenske ovadbe, desetletno povprečje pa znaša 67.490 kaznivih dejanj.

Preiskanost kaznivih dejanj je bila 54,6-odstotna, medtem ko je bila povprečna preiskanost v zadnjih desetih letih 49,3-odstotna.

Obravnavala je 28.413 kršitev zakona o nalezljivih bolezni.

Od 426 javnih shodov jih je bilo kar 67,1 odstotkov neprijavljenih.

Nova koalicija je med prvimi ukrepi najavila odstranitev mejne žice. Upravičeno?
(Foto: Engin Akyurt on Pexels.com)
Znova juriš pri nelegalnih prečkanjih meje?

Policija je v prvih štirih mesecih letos obravnavala 3107 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 85 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 1671.

Kot je razvidno iz policijske statistike, je bilo med njimi daleč največ državljanov Afganistana, ki predstavljajo dobro četrtino vseh.

Največji pritisk nelegalnih prečkanj meje tudi v začetku letošnjega leta beležijo na območju koprske policijske uprave, kjer so zabeležili kar polovico vseh primerov, opazna pa je bila številčna rast še na območju novomeške policijske uprave.

Število obravnavanih izraženih namer podaje prošenj za mednarodno zaščito se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo kar za petkrat.

Skupaj jih je bilo 2740, pri čemer gre predvsem za izrazito povečanje števila državljanov Afganistana v zadnjem obdobju, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: