Državni zbor (DZ) je začel izredno sejo, na kateri bo med drugim odločal o kandidatu za predsednika vlade Robertu Golobu.

Če ne bo presenečenj, se Golobu obeta večinska podpora. Kandidat za predsednika 15. slovenske vlade sicer izjav za medije pred začetkom seje ni želel dajati, dejal je le, da pričakuje vse dobro.

Z izvolitvijo bo Golobu zaradi nezdružljivosti funkcij prenehal mandat poslanca, prav tako ne bo več vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda. Na tem mestu ga bo nasledil Borut Sajovic.

Poslance med drugim čaka tudi imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ. Glede slednjega je DZ danes na predlog SDS glasoval in tudi potrdil sklep, ki ga je že sprejel kolegij predsednice DZ.

Gre za določitev števila mest poslanskih skupin ter predsedniških in podpredsedniških mest v delovnih telesih. V SDS namreč niso zadovoljni z razrezom, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Golob omejitev draginje napoveduje šele za jesen.
Jo bo omejil s protikoronskimi ukrepi?
Golob: Vlada najprej v urejanje zdravstvenega sistema in omejitev draginje. Slednjo napoveduje šele za jesen!

Kandidat za mandatarja Robert Golob je v predstavitvi programskih zasnov vlade, ki jo bo najverjetneje vodil, izpostavil teme, kot so socialna pravičnost, solidarnost ter na znanju temelječa družba.

Najprej se bodo lotili urejanja javnega zdravstvenega sistema ter draginje, ki jo bodo omejili do jeseni, je napovedal na današnji izredni seji DZ, na kateri bodo poslanci odločali o njegovi kandidaturi za predsednika vlade.

Napovedal je eksperiment, po katerem se reform ne bodo lotili le na papirju, ampak bodo pripravili načrt stresnega testa za sistem javnega zdravstva, še poroča STA.

Druga pomembna tema, ki jo bodo naslovili, pa je draginja, tako prehranska kot energetska. Napovedal je, da bodo do jeseni našli vzroke za draginjo in jo omejili.

(mbo)