Ruske sile počasi, a vztrajno napredujejo na vzhodni fronti, kjer ukrajinskim silam v mestih Severodoneck in Lisičansk grozi, da jih bodo nasprotniki v celoti obdali.

V primeru zavzetja teh dveh krajev, bi Rusi tako rekoč v celoti obvladovali regijo Lugansk, je včeraj poročila svetovnih medijev prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA).

Da je stanje za ukrajinske branilce na vzhodni fronti izjemno zahtevno, je že sinoči potrdil tudi predstavnik za odnose z javnostmi ukrajinskega ministrstva za obrambo Oleksandr Motuzianik, ki je v televizijskem nastopu dejal, da se tam morda zdaj odloča usoda države.

Po njegovih besedah je ruska invazija na Ukrajino trenutno v najbolj aktivni fazi, kar se je potrdilo tekom današnjega dne, ko je ruska vojska zavzela še tri mesta v regiji Doneck, vključno s Svitlodarskom.

Kapitulacije je za Radio Free Europe potrdil regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Ukrajina: stanje na bojišču danes, dne 22.05.2022.
(Vir: Liveuamap.com)
Kyiv Independent: Rudenko v zameno za deblokado pristanišč pozval k odpravi sankcij

Namestnik ruskega zunanjega ministrstva Andrej Rudenko je danes dejal, da uradna Moskva želi odpravo sankcij za ruski izvoz in finančne transakcije v zameno za koridor, preko katerega bi Ukrajina lahko izvažala žita.

Kot je dodal, bi bila Rusija pripravljena vzpostaviti humanitarni koridor, kot ga je poimenoval, za izplutje ladij iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Da bi lahko aktivnosti potekale v tej smeri, potrjujejo tudi najnovejše agencijske novice, da je pristanišče v Mariupolu očiščeno min in je spet začelo delovati.

Novico je okoli 15. ure sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ruska državna agencija Tass pa še poroča, da je ministrstvo objavilo, da so v pristanišču našli in deaktivirali več kot 12.000 eksplozivnih naprav.

Rudenko se je sicer odzval na očitke ukrajinskih oblasti in Ursule von der Leyen, predsednice Evropske komisije. Ta je včeraj na Svetovnem gospodarskem forumu dejala, da Rusija uporablja hrano kot orožje, Dmitro Kuleba, zunanji minister Ukrajine pa je preko Twitterja Rusijo kar neposredno obtožil kraje ukrajinskega žita.

Von der Leyen je sicer šla v Davosu še korak dlje, saj je pozvala, da se v tujini blokirano premoženje Rusije v celoti porabi za plačilo vojne škode Ukrajini.

Kakor koli; vojna v Ukrajini in sankcije proti Rusiji so močno otežile ali celo prekinile dobavo gnojil, pšenice in drugega blaga iz obeh držav. Cene hrane in goriva so se posledično močno dvignile zlasti v državah v razvoju, podražitve pa so občutne in povzročajo nejevoljo tudi že v Evropi.

(mbo)