Agencija za okolje (Arso) je za danes izdala oranžno vremensko opozorilo za popoldne, zvečer in ponoči, saj so zelo verjetna krajevna neurja s točo, sunki vetra in nalivi.

Gre za območje severovzhodne Slovenije, nadaljevati pa se utegnejo tudi v noči na četrtek, kar pomeni, da bodo imeli prebivalci in gasilci na Štajerskem in v Prekmurju najbrž znova veliko dela.

V naši bližini je namreč vremenska fronta, ki bo pozno popoldne in zvečer dosegla naše kraje. Pred fronto že nastajajo prve plohe, v popoldanskem času pa se bodo razvile tudi nevihte, je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) dogajanje razložil Luka Ravnik, dežurni meteorolog z Arsa.

Opozorila spletnih vremenskih aplikacij se malodane do popolnosti ujemajo s tistimi slovenskih meteorologov. Tako večina slednjih navaja, da so možne močnejše krajevne nevihte, močnejši nalivi s točo in močnejši piš vetra ter udari strel, ki lahko zanetijo požare.

Opozarjajo tudi na hudourniške vodotoke, ki lahko povzročijo poplave, vse pa pozivajo k previdnostnim ukrepom in premišljenemu vedenju: na prostem poiščite zavetju v zgradbah ali vozilu in se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi.

Pred nevihto, Maribor.
Prva tropska noč v Kopru letos že maja, hrvaški meteorologi opozarjajo pred pretoplim majskim morjem

Včerajšnja noč na torek pa je bila v Kopru prva letošnja tropska noč, je danes še sporočila agencija za okolje. Temperatura zraka se namreč ponoči ni spustila pod 20 stopinj Celzija, kar vremenoslovci imenujejo tropska noč.

Da je letošnji maj rekordno topel– oziroma že kar vroč- opozarjajo tudi hrvaški meteorologi. V utemeljitev slednjega so, ob zabeleženih temperaturah tako na kontinentu kot na obali, javnosti posredovali tudi podatke o temperaturi morja.

Ta je na skoraj celotnem Jadranu– minuli konec tedna in do danes- dosegla vrednosti okrog 22 stopinj Celzija.

(mbo)