Ruske sile napadle več kot 40 mest na vzhodu Ukrajine, Severodoneck in Lisičansk od popolne obkolitve loči le še 21 kilometrov

Ruske sile so po navedbah uradnega Kijeva napadle več kot 40 mest v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je umrlo pet civilistov.

V srditi ofenzivi ruske sile še naprej skušajo obkoliti Severodoneck in Lisičansk, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), na spletni strani Liveuamap.com, ki velja za najbolj zanesljiv vir dogajanja, pa je moč videti, da mesti od popolne obkolitve loči le še 21 kilometrov.

Sklepati je, da bo ruska vojska- po že preizkušenem receptu- obkoljeno območje razdelila na manjše žepe, nato pa- v vojaškem smislu- pričela s čiščenjem terena.

STA še poroča, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v sinočnjem videonagovoru dejal, da so v nekaterih delih vzhodne Ukrajine ruske sile očitno v prednosti glede opreme in števila vojakov, a se ukrajinske sile upirajo izjemno nasilni ofenzivi.

Po trditvah neodvisnih spletnih virov, njegove besede niso najbolj iskrene, saj naj bi se slabše oborožene ukrajinske sile počutile izdane in posledično množično predajale. Je pa res, da isti viri tokratno rusko ofenzivo opisujejo kot silovito, število vključenih vojakov pa kot enormno.

Včeraj so denimo na vzhodu Ukrajine zabeležile množične prelete ruskega letalstva iz Luganska v smeri Kramatorska, vanje pa so bili vključeni tako lovci kot bombniki, ob tem pa tudi veliko število jurišnih helikopterjev.

Po opisu poročevalcev naj bi šlo za nekaj ducatov slednjih, tisti bližje frontni liniji pa so poročali o velikih eksplozijah in zamolklem bobnenju na črti spopadov.

Ruske sile naj bi se prednostno osredotočile na zavzetje
ukrajinskih mest-dvojčkov.
Axios: Izrael zavrnil zahtevo ZDA za odobritev dobave raket Ukrajini.

Nazaj k poročilu STA: ta v svojem zaključku navaja, da po besedah Zelenskega svet ni bil pripravljen na ukrajinsko hrabrost, mednarodno skupnost pa je hkrati okrcal, da preveč pozornosti namenja interesom Rusije in premalo interesom Ukrajine.

“Potrebujemo pomoč naših partnerjev, zlasti orožje, je Zelenski ponovil pozive Zahodu, zaključuje STA.

Vendar je bil Zelenski deležen hladne prhe in to že kar takoj!

Najprej je ameriški Axios poročal, da je Izrael zavrnil ameriško zahtevo, da se Nemčiji dovoli pošiljanje protitankovskih raket Spike v Ukrajino. Axios se je pri objavi skliceval na ZDA in izraelske uradnike.

Omenjene rakete se sicer proizvajajo v Nemčiji, a z izraelsko tehnologijo po izraelski licenci. Od začetka obsežne invazije Rusije na Ukrajino februarja je Izrael zavzel nevtralno stališče in zavrnil dobavo orožja Ukrajini.

Po poročanju Kyiv Independenta pa se članice Nata– sicer neuradno- dogovarjajo, da Ukrajini ne bodo (več) dobavljale letal in tankov. Ukrajinsko-ameriški medij se sklicuje na nemško tiskovno agencijo dpa, ta pa na svoje vire v Natu.

Tako je poročala, da se članice zavezništva znova bojijo, da bi Rusija dobavo zahodnih tankov in bojnih letal videla in dojela kot vstop v vojno. Po navedbah agencije se članice zavezništva bojijo, da bi Rusija lahko sprejela povračilne ukrepe, pa poroča nemški časnik Die Zeit.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: