Scholz: Putin ne bo diktiral miru! Washington Post: Putin je dokazal, da lahko Evropi postavlja pogoje; za ruski plin bo dobil rublje, ne evrov!

Ruski predsednik Vladimir Putin ne bo mogel diktirati miru v vojni, v kateri ne bo zmagal, je danes na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma dejal nemški kancler Olaf Scholz.

Po njegovih besedah je Putinu spodletelo pri vseh strateških ciljih, ki si jih je zadal glede Ukrajine, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ruski načrt zavzeti celotno Ukrajino je zdaj še bolj oddaljen, kot je bil na začetku vojne 24. februarja, saj se je Ukrajina odločno uprla, je v švicarskem Davosu še dejal nemški kancler. Po njegovih besedah je Putin podcenil odločnost in moč zaveznic, ki so obsodile njegovo agresijo.

Naš cilj je popolnoma jasen: Putin ne sme zmagati v tej vojni. In prepričan sem, da ne bo zmagal, je zatrdil nemški kancler.

Po njegovem mnenju se bo začel ruski predsednik resno pogajati o miru šele, ko bo dojel, da ne more zlomiti ukrajinske obrambe, še prenaša STA.

Zadnji razvoj dogodkov na bojišču sicer dokazuje, da temu ni tako; prej nasprotno.

Drža ukrajinskega predsednika Zelenskega je v svetu deležna
vse ostrejših kritik.
Washington Post: Zdi se, da je Putin dokazal, da lahko Evropski uniji postavlja pogoje

Zdi se, da so evropska energetska podjetja izpolnila zahtevo ruskega predsednika Vladimirja Putina za nakup plina prek novega plačilnega sistema, koncesije, ki preprečuje ustavitev plina in zagotavlja Putinovo zmago v odnosih z javnostmi.

Tako lahko še naprej financira vojno v Ukrajini, je včeraj poročal Washington Post.

Sistem, ki vključuje odprtje dveh računov pri Gazprombank, omogoča državam v Evropi, da tehnično plin plačujejo v evrih, medtem ko lahko Rusija reče, da prejema plačila v rubljih, kar je Putin zahteval v svojem sporočilu “sovražnim” državam.

Nekateri ekonomisti in energetski strokovnjaki domnevajo, da gre pri Putinovem vztrajanju pri plačilu v rubljih bolj za prisilo evropskih držav k izpolnjevanju njegovih zahtev, kot pa za krepitev ruske valute.

Nasprotujoče si smernice iz Bruslja in kaos pri odločanju, so zdaj privedle do tega, da so države EU kratkoročno pripravljene na določena popuščanja, da bi se izognile morebitni energetski krizi.

Rusija še vedno zelo uspešno izvaja pomorsko blokado Ukrajine;
kaj bo, ko se energetska in prehranska kriza zlijeta?!
V Moskvo se stekajo milijarde

Toda to pomeni tudi pošiljanje denarja Rusiji, čeprav sočasno obsojajo vojno, ki jo vodi Kremelj, sankcionirajo oligarhe in dobavljajo orožje Ukrajini.

Rusija je že uporabila strog nadzor kapitala in dvig obrestnih mer za stabilizacijo rublja. Ker EU zdaj signalizira, da bo uporabila nov plačilni sistem, ko bodo ta teden zapadli računi, se ruska valuta posledično krepi.

Po novem obračunskem sistemu se bodo plačila plina še naprej fakturirala in pošiljala v evrih, piše Washington Post.

Bistvena sprememba je ta, da bo Rusija nato z računa evropske energetske družbe vzela denar v evrih, evre pretvorila v rublje, nakazala denar na poseben račun v rubljih, ki prav tako pripada energetski družbi, in nato ta denar vzela.

“To je transakcija, pri kateri vsi ohranjajo čiste obraze,” je dejal Alessandro Lanza, profesor na rimski univerzi LUISS in nekdanji ekonomist ENI, vodilnega italijanskega energetskega podjetja.

Če bi Evropa zavrnila prilagoditev svojih plačilnih pogojev Gazpromu, ruskemu energetskemu velikanu v državni lasti, bi to dodatno dvignilo potrošniške cene in potencialno vodilo k racionalizaciji ukrepov v celotnem bloku. Gazprom je konec aprila prekinil dobavo dvema članicama EU – Poljski in Bolgariji – in to potem ko se nista strinjal z novim sistemom.

Poljski premier Andrzej Duda je potezo nemudoma označil za “neposreden napad”. Ta teden je Rusija prekinila dobavo plina še Finski; kot maščevanje, ker je napovedala vstop v Nato.

Embargo na ruske energente, kot kaže, še dolgo ne bo v veljavi.
Evropsko strinjanje z izsiljevanjem in politična zmaga Putina

A zdi se, da gre večina evropskih držav v nasprotni smeri in se odmika od zgodb o zavrnitvi izsiljevanja in sprejemanju dogovora: “Zagotovljeno je bilo pravočasno plačilo za dobavo plina iz Rusije,” so tako med prvimi sporočili iz avstrijskega OMV. V tej državi tudi odkrito priznavajo, da so skorajda v celoti odvisni od ruskih energentov.

Eric Mamer, glavni tiskovni predstavnik Evropske komisije, je sicer že prejšnji teden dejal, da bi bilo odprtje računa v rubljih kršitev sankcij, a je zgolj dan pozneje Paolo Gentiloni, evropski minister za gospodarstvo, pojasnil novo plačilno shemo. “Plačilo v rubljih bi bilo kršitev sankcij, a se to ne dogaja,” je dejal.

Italijanski uradniki so nato tudi javno pojasnili, zakaj nova ureditev ne krši evropskih sankcij: čeprav je EU prepovedala vse transakcije z rusko centralno banko, postopek pretvorbe slednje ne vključuje! In ENI je to med prvimi začela prakticirati.

Teoretično močnejša valuta daje posledično Rusiji večjo kupno moč v tujini, a prednost je neznatna, saj je vojna največjo svetovno državo zelo izolirala od svetovnega finančnega sistema. Pri ENI so torej neposredno povedali, da odpira račun za pretvorbo v rublje, OMV pa je sporočil le, da odpira “račun za konverzijo”. Tudi nemški Uniper je potrdil, da je odprl potreben račun pri Gazprom Bank v Rusiji, k temu pa suhoparno dodal da bodo “še naprej plačevali v evrih v skladu z novim plačilnim mehanizmom.”

Aleksander Novak, podpredsednik ruske vlade, je že prejšnji teden dejal, da je “približno polovica” od 54 strank Gazproma odprla račune za plačilo v rubljih. Ruska državna tiskovna agencija Tass pa hkrati ni navedla, koliko od 54 držav velja za sovražne.

Roberto Perotti, ekonomist z univerze Bocconi v Milanu, je zato dejal, da se zdi, da je v sili evropskih podjetij, da odprejo račune v rubljih, le politična vrednost, kar dokazuje Putinovo postavljanje pogojev Evropski uniji.

Rusija bi po njegovih besedah ​​godilo enako, če bi sprejela evro in ga zamenjala na borzi. Toda takšna transakcija ne bi pritegnila pozornosti javnosti.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: