Sodelavci soboškega kmetijsko-gozdarskega zavoda so po sredinem neurju že pripravili prvo oceno škode in kot ugotavljajo, so prvi vtisi ponekod šokantni.

Na precej širokem pasu ob Muri je ponekod poškodovanost 100-odstotna tako na njivskih površinah kot trajnih nasadih, popolnoma uničene so na teh območjih tudi vrtnine.

Natančne ocene škode je trenutno težko podati, saj je treba počakati, koliko se bodo rastline regenerirale.

Vendar pa je težava tudi v tem, da je na določenih območjih, kjer je bilo veliko dežja, tako mokro, da kmetovalci niti ne morejo na njivske površine, da bi kulture zaščitili s kakšnimi biostimulatorji in gnojili, ugotavlja stroka.

Lastnike pozivajo, naj vse posevke dobro pregledajo in šele potem ukrepajo, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

O sinočnjem neurju, ki je zajelo Štajersko in Pomurje v Sloveniji ter Zagorje, Međimurje, Podravino in Banovino na Hrvaškem, ste na tej strani že lahko brali.

Neurje.
(Fotografija je simbolična; foto: Pixabay on Pexels.com)
Toča velikosti jajca do teniške žogice

Spomnimo: slednje je ponekod spremljala velika toča, ki je uničevala avtomobile, strehe, rastlinjake in kmetijske pridelke, po velikosti pa je bila po poročanju prič in foto-zapisih v razponu od jajca do mandarin, priče pa pravijo, da česa podobnega že dolgo niso doživele.

Ne samo to: v občini Veliki Bukovec, kjer je skoncentrirane več kot 40 odstotkov hrvaške proizvodnje cvetja, je padala toča v velikosti teniških žogic.

Po njej ni ostal nepoškodovan niti en rastlinjak in steklenjak, popolnoma pa naj bi bil uničen nasad, v katerem so začeli z gojenjem božičnih zvezd.

Več o tem si lahko preberete s klikom na sledečo povezavo: https://mariborskiodmev.com/2022/05/26/toca-na-hrvaskem-unicila-stevilne-avtomobile-strehe-pridelke-in-rastlinjake-razmere-podobne-popoldanskim-in-vecernim-na-severovzhodu-slovenije/

(mbo)