Toča na Hrvaškem uničila številne avtomobile, strehe, pridelke in rastlinjake; razmere podobne popoldanskim in večernim na severovzhodu Slovenije

Del Hrvaške je včeraj popoldne in zvečer zajelo močno neurje, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Najhuje je bilo na območju Varaždina, Zagorja in Medžimurja na zahodu Hrvaške in na območju Siska in Bjelovara, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite.

Neurje je ponekod spremljala velika toča, ki je uničevala avtomobile, strehe, rastlinjake in kmetijske pridelke, po velikosti pa je bila podobna tisti, ki je predtem klestila na Štajerskem in v Prekmurju, ponekod pa jo celo presegla.

Pozorno: gre za velikosti od jajca do mandarin, priče pa pravijo, da česa podobnega že dolgo niso doživele.

Ne samo to: v občini Veliki Bukovec, kjer je skoncentrirane več kot 40 odstotkov hrvaške proizvodnje cvetja, je padala toča v velikosti teniških žogic. Po njej ni ostal nepoškodovan niti en rastlinjak in steklenjak, popolnoma pa naj bi bil uničen nasad, v katerem so začeli z gojenjem božičnih zvezd.

Neurje je zasedlo spletne naslovnice hrvaškega časopisja.
Hrvaška proizvodnja cvetja skoraj uničena

Prizadeto območje si je ogledal varaždinski župan Anđelko Stričak in dejal, da je na širšem področju toča uničila polovico hrvaške proizvodnje cvetja.

Dodal je, da je poškodovala dobesedno vsako streho, rastlinjak in steklenjak pa tudi pridelke, še prenaša STA.

Po njegovih besedah ​​bo občinska komisija takoj, ko bo podana prva ocena škode, razglasila naravno katastrofo za območje Velikega in Malega Bukovca. “Če bo škoda ugotovljena v sosednjih občinah, bomo tudi tam razglasili naravno nesrečo,” pravi.

Če bi se v rastlinjakih nahajali ljudje, bi danes govorili o mrtvih,” je Stričak še povedal za hrvaške medije in dodal: “Šel sem skozi domovinsko vojno, videl skoraj vse, a to, čemur sem bil priča danes v rastlinjakih, je videti grozno …”

Kmalu naj bi v Veliki Bukovec prispela hrvaška kmetijska ministrica Marija Vučković. “Pričakujemo pogovor in oceno škode, potem pa bomo storili prve korake v smeri odškodnine za škodo,” je povedala za hrvaške medije.

(mbo)

One thought on “Toča na Hrvaškem uničila številne avtomobile, strehe, pridelke in rastlinjake; razmere podobne popoldanskim in večernim na severovzhodu Slovenije

Add yours

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: