Slovenija se je po skupni oceni turističnega razvoja, ki jo je za leto 2021 med 117 državami izvedel Svetovni gospodarski forum, uvrstila na 39. mesto, kar je tri mesta slabše kot v prejšnjem poročilu za leto 2019.

Po kategorijah se je Slovenija najvišje uvrstila pri turistični politiki in stanju spodbudnih pogojev za razvoj (17. mesto), so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO). Najbolj je izboljšala svoj položaj na področju pomembnosti turizma, za 16 mest, in na področju poslovnega okolja, za 10 mest.

Najbolje je uvrščena na področjih socioekonomske odpornosti in pogojev (5. mesto), pomembnosti turizma (8.) in varnosti (9.) ter okoljski trajnosti (12. mesto). Tu se prične padec, saj je po infrastrukturi kopenskega prometa in pristaniški infrastrukturi sedemnajsta, po turistični infrastrukturi pa zaseda 22. mesto.

Gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je ocenil, da slednje kaže na to, da so bili vladni ukrepi v času epidemije covida-19 ustrezni in učinkoviti.

Uvrstitev Slovenije na lestvici je po njegovih besedah poslabšala predvsem letalska infrastruktura, saj država nima nacionalnega letalskega prevoznika. Skušajo pa to oviro omiliti s spodbujanjem letalskih povezav, pravi.

Na vrhu lestvice Indeks turističnega razvoja, ki se je prej imenoval Indeks turistične konkurenčnosti, so Japonska, ZDA in Španija, v deseterici sledijo Francija, Nemčija, Švica, Avstralija, Združeno kraljestvo, Singapur in Italija.

Mediji na Češkem in Slovaškem si napačno razlagajo stanje
v Sloveniji in na Hrvaškem.
(Foto: Magda Ehlers on Pexels.com)
Hrvaško kot poletno počitniško destinacijo ogrožajo meduze, poročajo Čehi; zaplet se tiče tudi Slovenije

V čeških medijih se je v zadnjih dneh pojavila novica, da so hrvaško obalo preplavile meduze, ki bi lahko ogrozile turistično sezono, piše hrvaški Glas Istre.

Zaplet se tiče tudi Slovenije, saj češki tisk trdi, da so plaže v Piranu, Savudriji, Umagu, Poreču, Vrsarju in na celotni italijanski obali Furlanije Julijske krajine “pokrite s prozornim sluzastim želejem”. V tem kontekstu je bilo poudarjeno, da se trenutno ne splača načrtovati počitnic povsod.

Lažne informacije so razburile goste iz Češke in Slovaške, ki so začeli pošiljati povpraševanja Zavodu za turizem Istrske županije. Predvsem so razburjeni gostje, ki so načrtovali dopust v junijskem terminu.

Direktor Zavoda za turizem Istre Denis Ivošević poudarja, da so zaradi celotne situacije ta teden češkim in slovaškim medijem poslali izjavo o realnem stanju na Jadranu in v ta namen zaprosili za mnenje stroke.

Ivošević domneva, da je nekdo s Češke v regijskih medijih opazil, da so se ribiči to zimo pritoževali nad množičnim pojavom meduz in novico posredovali z zamudo ter si jo razlagali povsem napačno.

Ugotavlja, da nevarnosti za kopalce ni in da je novica o množičnem pojavu meduz na istrski obali izmišljena. Da so meduze skoraj povsem izginile iz njihovih voda, potrjujejo tudi ribiči s severozahoda Istre, piše Glas Istre.

(mbo)