Storitvena dejavnost marca z višjim prihodkom, prihodek v trgovini na drobno aprila na mesečni ravni pa nižji

(novica s komentarjem) 

Prihodek od prodaje storitev je bil marca na mesečni ravni višji za 0,7 odstotka, dočim je bil na letni za kar 20 odstotkov.

Najbolj se je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) – pripišimo: povsem pričakovano- zvišal v gostinstvu, in sicer na mesečni ravni za 12,2 odstotka, na letni pa za 216 odstotkov.

Marca je bil prihodek od prodaje višji tudi v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih ter v dejavnosti promet in skladiščenje.

Nižji kot februarja je bil v poslovanju z nepremičninami ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih. K letnemu dvigu prihodka so medtem prispevale vse opazovane skupine storitvenih dejavnosti.

V prvem četrtletju je bil prihodek od prodaje storitev višji kot v istem obdobju prejšnjega leta, in sicer za dobro petino (20,4 odstotka). Tudi v tej primerjavi se je najizraziteje zvišal v gostinstvu, za kar 208,8 odstotka.

Pričakovano sta lepše vreme in predvsem popolna odprava
protikoronskih ukrepov povzročila eksplozijo gostinskih storitev.
Ko kriza zamenja krizo: prihodek v trgovini na drobno aprila na mesečni ravni nižji

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil aprila za 7,8 odstotka nižji kot marca in za 29,5 odstotka višji kot aprila lani.

V trgovini z živili je bil glede na marec nižji za 3,2 odstotka, v trgovini z motornimi gorivi pa za 2,4 odstotka. Na drugi strani je bil v trgovini z neživili višji, a za skoraj zanemarljivih 0,9 odstotka.

Glede na lanski april- na letni ravni, torej. se je najbolj zvišal realni prihodek v trgovini z motornimi gorivi, za 91,9 odstotka.

V trgovini z motornimi vozili pa je bil prihodek v mesečni primerjavi za 2,4 višji, v medletni pa za 6,6 nižji, je danes še objavil državni statistični urad, zaključuje Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: