Zelenski obtožil Rusijo, da v Donbasu izvaja genocid; slednja s Kitajsko z vetom na zaostritev sankcij proti Severni Koreji

Rusija in Kitajska sta včeraj v Varnostnem svetu Združenih narodov z vetom preprečili sprejetje resolucije, ki so jo predlagale Združene države Amerike, da bi v odgovor na zadnje raketne poskuse Pjongjanga poostrili mednarodne sankcije proti Severni Koreji.

Namen ameriške pobude je bil okrepiti sankcije proti Pjongjangu, ki je letos izvedel že 17 raketnih poskusov, zadnjega v začetku tega tedna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Svet se sooča z jasno nevarnostjo, ki jo predstavlja Severna Koreja, je opozorila ameriška odposlanka pri ZN Linda Thomas-Greenfield in dodala, da zadržanost in molk Varnostnega sveta grožnje nista odpravila ali zmanjšala.

Kitajski veleposlanik pri ZN Zhang Jun je poudaril, da uvedba dodatnih sankcij ne le da ne bi rešila problema, temveč bi še bolj otežila možnosti za napredek v pogovorih.

Ruske sile so včeraj zasedle še označena območja in mesto Liman,
od koder nadaljujejo prodor proti Bahmutu.
Po mnenju Zelenskega Rusija v Donbasu izvaja genocid; ruska vojska naj bi sinoči zasedla še Liman

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obtožil, da izvaja genocid na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine, kjer skušajo ruske sile zavzeti mesto Severnodoneck.

V sinočnjem videonagovoru je izrazil tudi razočaranje zaradi razdeljenosti Evropske unije glede uvedbe novih sankcij proti Rusiji.

Ruske sile stopnjujejo ofenzivo in skušajo zasesti Severodoneck, ki bi ga lahko doletela enaka usoda kot Marioupolj, ki je bilo po večtedenskem obleganju uničeno. Prav tako skuša obkoliti mesto Lisičansk.

Ruska vojska znova obstreljuje tudi mesto Harkov na severovzhodu države, kjer so se danes ob zori znova oglasile sirene za letalski napad.

V četrtkovem obstreljevanju Harkova je umrlo devet ljudi, 19 pa je ranjenih, po besedah Zelenskega vsi civilisti, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: