Velenjska družba PLP vzpostavlja novo proizvodno linijo; puconski Murexin lani rekordno

Velenjsko podjetje PLP Lesna industrija, ki je v 100-odstotni lasti Premogovnika Velenje, vzpostavlja novo proizvodno linijo avtomatiziranega čeljenja in robljenja lesnih proizvodov.

Družbi bo nova linija omogočila povečanje zmogljivosti predelave lesa in izkoristkov pri obdelavi proizvodov na strojih ter višjo obratovalno zanesljivost in varnost, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je povedal direktor PLP Damijan Kanduti, je bila avtomatizirana linija čeljenja in robljenja za vključitev v proizvodnjo predvidena že lani, vendar so jo zaradi epidemije covida-19 in težav z nabavo ključnih komponent zamaknili v letošnje leto.

Z aktivnostmi demontaže stare opreme so začeli 15. aprila, nadaljevali so z gradbenimi sanacijami ter postavitvijo opreme, z deli pa so zaključili 9. maja.

Fotografija je simbolična.
Murexin lani rekordno z 19 milijoni prihodkov in 1,9 milijona dobička

Podjetje Murexin iz Puconcev, do leta 2019 Kema, ki izdeluje specialne gradbene materiale in lepila, je lani poslovalo rekordno.

Ustvarilo je 19 milijonov evrov prihodkov, kar je milijon evrov več kot leto prej in skoraj tri milijone evrov več kot leta 2019. Dobiček je bil z 1,9 milijona evrov rekorden in ga bodo večinoma namenili za naložbe.

Po besedah direktorja Bojana Ošepa je Murexin zelo zdravo podjetje, saj imajo kar 11,5 milijona evrov kapitala in 16 milijonov evrov sredstev, kar pomeni, da je kapitalska ustreznost 17 odstotkov.

Prvič po letu 2013 so letos izplačali tudi dividende, ki sicer niso zelo visoke.

Kema od leta 2018 sodi v skupino Murexin, ki se prav tako ukvarja z gradbenimi materiali in je ena večjih v Avstriji, praktično pa posluje po celi Evropi.

Skupni lastnik je od leta 2017 Schmid Industrieholding, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: