Želja po spremembah bi Kolumbiji lahko prinesla prvega levičarskega predsednika

V Kolumbiji se bodo danes začele predsedniške volitve, na katerih se bo pomerilo šest kandidatov, za glavnega favorita pa velja Gustavo Petro, levičar, senator in nekdanji gverilec, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA) .

Petro je leta 2018 v drugem krogu volitev izgubil proti trenutnemu predsedniku Ivanu Duqueju, ki tokrat nima pravice do kandidature. Kot kažejo javnomnenjske raziskave, bo tudi tokrat potreben še drugi krog volitev, ki bo 19. junija.

Najverjetnejši glavni kandidat ob Petru je Federico Gutierrez, nekdanji desnosredinski župan Medellina, ki ima negativni sloves prestolnice svetovne trgovine z mamili in ima okoli 25-odstotno podporo.

Drugi svetovni mediji še navajajo, da je Petro nekdanji župan Bogote in član gverilske skupine M-19. V javnomnenjskih anketah že več čas vodi s približno 40-odstotno podporo; deset odstotkov manj kot bi jih bilo potrebno za zagotovitev predsedniškega mandata brez drugega kroga v juniju.

Kolumbija in celotna Južna Amerika sta še kar naprej
v spirali vsakodnevnega nasilja.
Kaj kandidata obljubljata javnosti?

62-letni Petro je volivce pritegnil z obljubami o prerazporeditvi pokojnin, ponudi brezplačnih javnih univerz in boju proti globoki neenakosti.

Gutierrez je kot odgovor na obtožbe, da je ideološki naslednik nepriljubljenega predsednika Ivana Duqueja, izpostavil lastne načrte za temeljni dohodek za 5 milijonov gospodinjstev, 5-odstotno letno gospodarsko rast in učinkovitejšo porabo države.

Kolumbija še nikoli ni imela levičarskega predsednika, in če bo Petro izvoljen, obstaja negotovost glede odzivov prebivalstva, političnega establišmenta in oboroženih skupin, poroča STA.

47-letni Gutierrez, navaja svetovni splet, je tako že dejal, da je Petro grožnja demokraciji, in opozoril, da bi levičarski gospodarski načrti, vključno s prepovedjo novih naftnih in plinskih projektov, škodili kolumbijskemu gospodarstvu.

Država se v zadnjih letih ponovno sooča s povečano aktivnostjo nezakonitih oboroženih skupin ter skoraj vsakodnevnimi umori, pa še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: