Zlata palma v Cannesu za film Trikotnik žalosti (Triangle of Sadness). Ob zaključku tudi dokumentarni film ob 40. obletnici smrti nemške igralke Romy Schneider

Nemška igralka Romy Schneider je umrla pred štirimi desetletji, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Že za časa svojega življenja so se o igralki spletle številne legende, 40 let po smrti filmske ikone pa so na filmskem festivalu v Cannesu predstavili dokumentarni film, ki na novo osvetli filmsko zvezdo.

Romy, femme libre ali Rommy, svobodna ženska je naslov dokumentarnega filma. Ta prikazuje pogumno, odločno in svobodno žensko, ki je bila neodvisna tako zasebno kot umetniško v času, ko sta bila finančna in spolna avtonomija žensk še vedno predmet družbene razprave.

Umrla je 29. maja 1982, stara 43 let, njena smrt pa bo verjetno za vedno ostala skrivnost.

Njen takratni partner, francoski filmski producent Laurent Petin, je zgodaj zjutraj našel igralko brez znakov življenja za njeno pisalno mizo. Uradni vzrok smrti je bilo srčno popuščanje. Obdukcije niso nikoli opravili.

Zlata palma, ki je bila leta 1979 podeljena ameriškemu filmu Apokalipsa zdaj.
(Foto: karel leermans - expo Servais Ostende, CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5558290)
Zlata palma v Cannesu za Trikotni žalosti

Zlato palmo na 75. filmskem festivalu v Cannesu je prejel film Triangle of Sadness, ki ga je režiral švedski režiser Ruben Ostlund.

Režiser, ki je že leta 2017 dobil to nagrado za družbeno satiro Kvadrat, se je na podoben način tokrat pošalil na račun bogatašev in manekenk na ladjah za križarjenje. V konkurenci je bilo letos 21 filmov.

Drugo najpomembnejšo nagrado, grand prix, je žirija pod vodstvom francoskega igralca Vincenta Lindona prisodila dvema filmoma in sicer Eo in Le Otto Montagne.

Za najboljšo igralko je bila razglašena iranska igralka Zar Amir Ebrahimi za vlogo v filmu Holy Spider. Za najboljšega igralca je bil izbran južnokorejski igralec Song Kang-ho za vlogo v filmu Broker.

Žirija je letos s posebno nagrado ovenčala belgijska režiserja Jean-Pierra in Luca Dardenna za film Tori and Lokita.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: