Lani več kot dve tretjini dnevnih poti opravljenih z avtomobilom. V razmislek: samo minuli teden ceste terjale štiri življenja

Prebivalec Slovenije je lani v povprečju opravil 2,2 poti dnevno, pri čemer je opravil 31 kilometrov v približno 52 minutah.

V več kot dveh tretjinah so prebivalci uporabili osebni avtomobil, vendar pa se je pri kar 70 odstotkih poti z avtomobilom v njem peljal le voznik.

Še slabše: z javnimi prevoznimi sredstvi so bili opravljeni zgolj trije odstotki vseh poti.

Z avtomobili je bilo medtem prevoženih 85 odstotkov vseh razdalj poti, z javnimi prevoznimi sredstvi pa pet odstotkov. Drugi najpogostejši način premikanja je bilo pešačenje. Na ta način je bila opravljena približno tretjina vseh poti, najpogosteje na poteh krajših od enega kilometra.

Prebivalci Slovenije so sicer največkrat za namen poti navedli prosti čas, delo oz. službo ter nakupovanje.

Vozni park pristojni pospešeno obnavljajo,
a so se medtem spremenile navade.
Minuli teden ceste terjale štiri življenja

Na slovenskih cestah so se minuli teden zgodile štiri prometne nesreče s smrtnim izidom, v katerih so umrle štiri osebe. Slovenske ceste so letos terjale 35 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa 34, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Včeraj so obravnavali 56 prometnih nesreč; v 48 primerih je nastala le premoženjska škoda, v sedmih nesrečah so bili udeleženci lažje, v eni pa huje telesno poškodovani. Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu smo petim voznikom zasegli vozilo, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa smo pridržali enega voznika.

Tudi dan pred tem so imeli policisti kar nekaj dela. V 93 prometnih nesrečah je nastala le premoženjska škoda, v 13 nesrečah so bili udeleženci lažje, v 3 nesrečah huje telesno poškodovani.

Pozitiven vidik: nobena oseba v prometnih nesrečah ni izgubila življenja. So pa zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu 7 voznikom zasegli vozilo, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa niso pridržali nobenega voznika, še poročajo z GPU.

(mbo)

One thought on “Lani več kot dve tretjini dnevnih poti opravljenih z avtomobilom. V razmislek: samo minuli teden ceste terjale štiri življenja

Add yours

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: