Nadaljujejo se predstavitve ministrskih kandidatov in kandidatk: koalicijski kolegi podprli Fajonovo, Švarc Pipanovo in Ajanović Hovnikovo

Kandidatka za zunanjo ministrico Tanja Fajon je uspešno prestala današnje zaslišanje pred pristojnim odborom DZ za zunanjo politiko.

Da je bila njena predstavitev ustrezna, je menilo devet članov odbora, šest jih je bilo proti, največ vprašanj pa so ji poslanci zastavili glede odnosov s Hrvaško in vojne v Ukrajini.

Fajonova je v predstavitvi napovedala vrnitev verodostojnosti slovenske zunanje politike, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Izpostavila je zavezanost vladavini prava in skupnim vrednotam EU, poudarila pomen dobrih odnosov s sosednjimi državami in podprla širitev EU na Zahodni Balkan.

Napovedala je dosledno spoštovanje odločitve arbitražnega sodišča, od katere Slovenija ne bo odstopila. Podpira krepitev strateške avtonomije EU in v tem smislu tudi krepitev evropskih obrambnih struktur.

To po njenih besedah ni nasprotovanje Natu, ampak dopolnjevanje, še navaja STA.

Fajonova v isti sapi govori o spoštovanju mednarodne arbitraže,
dobrih medsosedskih odnosih in prioritetni širitvi EU na Balkan.
Tudi Švarc Pipanova čez sito parlamentarnega odbora

Odbor DZ za pravosodje je danes predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan z devetimi glasovi za in petimi proti ocenil kot ustrezno.

Vprašanja so se med drugim nanašala na neodvisnost in informatizacijo sodstva, pa tudi na napoved koalicije, da bo odpravila prekrškovne in kazenske postopke, ki so bili sproženi zoper posameznike v času covida-19.

Glede zaveze iz koalicijske pogodbe, po kateri bi imenovanje sodnikov na predlog sodnega sveta prevzel predsednik republike, je poudarila, da je to ena od možnih rešitev. Če bo omenjena rešitev sprejeta, bo o njej morala odločiti večina poslancev v državnem zboru.

Zavzela se je tudi za širšo razpravo o vprašanju trajnega mandata predsednikov sodišč. Napovedala je tudi, da namerava takoj po nastopu funkcije ministrice znova znižati tarife stečajnih upraviteljev.

Na družbenem omrežju Twitter že opozarjajo na
razcvet birokracije pod morebitnim mandatarstvom Goloba.
Predstavitev kandidatke za ministrico za javno upravo Ajanović Hovnikove ocenili kot ustrezno

Kandidatka za ministrico za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je s predstavitvijo prepričala odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Njeno predstavitev je kot ustrezno ocenilo devet članov omenjenega odbora, kot neustrezno pa pet, še poroča STA.

Med drugim je napovedala takojšnje imenovanje vladne pogajalske skupine za prenovo plačnega sistema in začetek pogajanj s sindikati, pa tudi sklenitev dogovora s socialnimi partnerji o politiki plač v javnem sektorju za prihodnje obdobje in določitev finančnega okvirja, ki ga bo nova vlada namenila za povišanje plač.

Strinja se z uvedbo sistema nagrajevanja za tiste javne uslužbence, ki delajo največ in najbolje. Med ključnimi prioritetami je izpostavila tudi obnovo socialnega dialoga ter napovedala prenovo zakona o upravnem postopku in reorganizacijo upravnih enot.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: