Včeraj ob 11.25 je z radarja hrvaške zračne plovbe na širšem območju Slunja izginilo letalo cessna 182, ki je letelo iz Splita proti Nemčiji. Na letalu so bile štiri osebe: Švicar, dva Nemca in hrvaški državljan.

V iskanje je bilo vključeno večje število pripadnikov Hrvaške gorske reševalne službe (HGSS), policije in civilne zaščite. Iskanje je trajalo vso noč, danes zjutraj pa so se pridružili še domačini in pripadniki tam aktivnih lovskih društev.

Ostanke so našli danes ob 10.50 nedaleč od Bročanca pri Rakovici.

Območje strmoglavljenja letala je zavarovala policija, ki vsem, razen preiskovalcem, tudi omejuje dostop. Letalo je padlo v vrtačo, ki jih v okolici ne manjka, kot pišejo hrvaški novinarji, pa morajo zdaj gasilci reševalcem in preiskovalcem najprej utreti pot.

Iskanje je bilo oteženo ravno zaradi vrtač, ki delajo teren še posebej nedostopen teren. Pogrešano letalo je iskalo več kot 400 ljudi iz vse Hrvaške, pri iskanju pa so uporabili tudi 14 dronov HGSS in policije.

Vzleteli in leteli so navkljub zelo slabemu vremenu.
Za lociranje odločilne izjave prič

Ključne pri lociranju pa so bile vendarle izjave prič, ki so slišale zvoke tipične za strmoglavljenje letala. Le-to je bilo po strmoglavljenju popolnoma uničeno in razbito na več delov, dele razbitin pa je zajel tudi ogenj.

“Slišala sem glasen zvok, brnenje, nato nekaj sekund nič, potem pa se je ponovilo štiri ali petkrat. Umaknila sem se v hišo in na dogajanje več nisem bila pozorna,” je novinarjem hrvaške Nove TV povedala domačinka iz Brezovca.

“No, slišalo se je, kot da bi veje letele po zraku, ampak veliko, in ni trajalo dolgo; zelo kratko je bilo,” je pričevanju dodala Mariana Milošević iz Brezovca.

Preiskavo bo vodilo županijsko državno tožilstvo iz Karlovaca.

(mbo)