Vlada je določila prenehanje veljavnosti odloka o začasnih ukrepih za preprečevanja in obvladovanje okužb s covidom-19, s tem pa odpravila še zadnje epidemične ukrepe, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot zadnja sta bila v veljavi ukrepa o obveznem nošenju zaščitnih mask v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva.

Predlog je podala strokovna skupina za covid-19, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar. Ob tem so v skupini svetovali, da se za preprečevanje in obvladovanje koronavirusnih okužb upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Prav tako so zaradi izboljšanja stanja v skupini sklenili, da potreba po obstoju svetovalne skupine ne obstaja več, je Logarjeva dejala za STA. Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da je minister za zdravje Janez Poklukar sklep o prenehanju delovanja skupine že podpisal.

Ukrep obvezne nošnje zaščitnih mask v dejavnosti zdravstva ni več v veljavi.
Včeraj potrdili 60 okužb z novim koronavirusom

Včeraj so sicer ob 384 PCR-testih in 1350 HAGT (hitrih antigenskih testih) v Sloveniji potrdili 60 okužb z novim koronavirusom.

Po podatkih ministrstva za zdravje je trenutno zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 36 bolnikov, na intenzivni negi pa dva.

V petek, soboto in včeraj so umrli trije covidni bolniki, so še sporočili.

Skupno je hospitaliziranih 69 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19. Na intenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno pet bolnikov.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 4762 aktivnih okužb, kar je 66 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 284, kar je tri manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 225, prav tako tri manj kot dan prej.

(mbo)