Ruske sile napredovale globlje v Severodoneck, Ukrajinci zdaj svarijo pred napadom na Slovjansk. Ubit francoski novinar.

"Prinašamo trpke novice, sovražnik napreduje v mestu in regiji!"

Da ruske čete napredujejo proti središču mesta Severodoneck, je torej danes sporočil ukrajinski guverner luganske regije Sergij Gaidaj. Največje mesto, ki ga uradni Kijev še vedno delno nadzoruje v regiji Lugansk v Donbasu, je namreč žarišče ruskih napadov na vzhodu Ukrajine.

“Na žalost nimam dobrih novic, v samem mestu sovražnik napreduje,” je za nacionalno televizijo povedal Gaidaj. Navedel je, da je sosednje mesto Lisičansk še vedno pod ukrajinskim nadzorom, medtem ko je glavna cesta do obeh mest obstreljevana, vendar prevozna oziroma ni blokirana.

Ker Rusija v zgodnjih fazah vojne ni uspela/hotela zavzeti prestolnice Kijeva, si prizadeva utrditi svoj nadzor nad Donbasom, ki je v veliki večini že pod nadzorom proruskih separatistov.

Za razliko od prejšnjih faz vojne, ki jo Moskva imenuje “posebna vojaška operacija” (za demilitarizacijo Ukrajine in osvoboditev izpod nacionalistov, ki grozijo rusko govorečim), je Rusija svojo ognjeno moč tokrat osredotočila na majhno območje.

“Ruska vojska nenehno uporablja isto taktiko,” je še povedal Gaidaj. “Obstreljejo več ur- tri, štiri, pet ur zapored- nato pa napadejo. Nato sledi obstreljevanje in še en napad in tako naprej, dokler se nekam ne prebijejo.”

Smrt francoskega novinarja
v Lugansku.
(Vir: Liveuamap.com)
Ukrajinci svarijo pred napadom na Slovjansk

Da Rusija pripravlja večji napad na Slovjansk, središče ukrajinskih sil na vzhodu države, pa poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Pri tem se sklicuje na današnjo objavo generalštaba ukrajinske vojske.

Po trditvah slednjega se ruske sile pripravljajo na napad na Slovjansk iz severa, kjer nadzorujejo mesti Izjum in Liman.

Slovjansk, ki je pred vojno štel okoli 100.000 prebivalcev, skupaj z bližnjim Kramatorskom predstavlja največje in hkrati še edino preostalo urbano območje v Donbasu, ki je še pod nadzorom centralnih oblasti v Kijevu.

Padec teh krajev v ruske roke bi pomenil hud poraz za ukrajinsko vojsko, ki postopoma izgublja nadzor nad ozemljem proti močnejšemu nasprotniku, še navaja STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: