Sergej Lavrov: Osvoboditev Donbasa je za uradno Moskvo priorioteta. Za preostanek države naj se Ukrajinci odločijo sami! (video)

Velike dele Donbasa nadzorujejo separatisti, ki jih podpira Moskva, v zadnjih dneh pa je v središču pozornosti bitka za Severodoneck, v katerega so ruske sile sinoči že prodrle.

“Osvoboditev Donbasa je brezpogojna prednostna naloga Moskve, medtem ko bi druga ukrajinska ozemlja lahko samo odločala o svoji prihodnosti,” je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, je sinoči poročala ruska tiskovna agencija RIA.

“Osvoboditev regij Doneck in Lugansk, ki ju v Ruski federaciji priznavamo kot neodvisni državi, je brezpogojna prednostna naloga,” je Lavrov sicer izrekel v intervjuju za francoski TV kanal TF1.

Za druge regije v Ukrajini je Lavrov poudaril, da bi morali “ljudje na teh območjih odločati o svoji prihodnosti”.

Nekoliko bizarna fotografija pripadnikov ruske vojske v osvojeni Popasni v Donbasu.
( vir: Twitter, Russians With Attitude)

Kot že omenjeno, je v zadnjih dneh v središču pozornosti mednarodne javnosti bitka za Severodoneck, ki se nahaja na vzhodni strani reke (Severski) Donec. Tarča nenehnega obstreljevanja je tudi Lisičansk, mesto-dvojček, ki se nahaja na zahodni strani omenjene reke.

Rusi postopoma, a neprekinjeno osvajajo Donbas, ki ga sestavljata regiji Lugansk in Doneck, poročajo številni svetovni mediji, prav tako pa so sinoči poročali o novih vlakovnih kompozicijah, s katerimi ruska vojska premika svoje topniške in predvsem tankovske enote.

Tako je na fotografijah iz Melitopolja– mesta, ki šteje slabih 160 tisoč prebivalcev in se nahaja v bližini obale Azovskega morja, ruska vojska pa ga je zasedla v prvih dneh svoje vojaške intervencije- moč videti številne tanke T-72, ki jih s pomočjo železniškega omrežja premeščajo proti severu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zvezi z zadnjimi dogodki dejal, da so vojaške razmere v Donbasu zelo zapletene, vendar je obramba trdna in se uspešno upira hkratnim napadom, tudi v Severodonjecku in Lisičansku.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: