V Mariboru se začenja 57. Festival Borštnikovo srečanje, pestro dogajanje tudi kar se tiče lutkovnega gledališča

V Mariboru se danes s programskim sklopom Mlado gledališče začenja 57. Festival Borštnikovo srečanje.

Uradno odprtje bo v petek, zaključek pa s podelitvijo nagrad čez dva tedna. V tekmovalnem programu je 16 predstav po izboru selektorice Nike Leskovšek.

Sklop Mlado gledališče je po besedah umetniškega direktorja festivala Aleša Novaka namenjen usposabljanju strokovnih delavcev in gledaliških profesionalcev za delo z mladimi ter posledično razvoju novih občinstev.

Sledil mu bo sklop Študentsko gledališče, ki ga ustvarjajo študenti AGRFT (Akademije za gledališče, radio, film in televizijo iz Ljubljane).

Letos se bodo izjemoma začele vrstiti tekmovalne predstave že dan pred slovesnim odprtjem festivala, saj je v tekmovalnem programu zaradi daljšega obdobja izbora več predstav kot ponavadi.

Posledično je manj obsežen spremljevalni program, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Slovensko narodno gledališče Maribor.
Mariborske lutke veliko na poti

Ekipa Lutkovnega gledališča Maribor je to pomlad s svojimi predstavami prepotovala že velik del Evrope, pred njo pa je še več gostovanj.

Tako razgibanega in uspešnega obdobja na mednarodnem področju ekipa v skoraj 50-letni zgodovini tega gledališča ne pomni, še poroča STA.

Miha Bezeljak je predstavo Ostržek odigral v italjanščini, španščini, angleščini in slovenščini. Med drugim je gostoval na festivalu v španski Leidi, v Bruslju in Veroni.

Pretekli teden je Vesna Vončina prejela nagrado za igro v predstavi Ferdo, veliki ptič na mednarodnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji.

Predstava Cesarjeva nova oblačila, ki je nastala v koprodukciji mariborskega in lutkovnega gledališča iz Reke, pa je ta mesec gostovala v Novem Sadu v Srbiji in Kaunasu v Litvi, ki letos nosita naziv Evropska prestolnica kulture.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: