Sinoči sta hrvaški Direktorat za civilno zaščito in Ministrstvo za notranje zadeve sporočila, da je na nadmorski višini okoli 700 metrov v Karlovški županiji izginilo letalo Cessna, ki je letelo iz Splita proti Nemčiji.

Hrvaška služba zračne plovbe je potrdila izginotje tik severno od Rakovice, novinarji splitskega časnika Slobodna Dalmacija pa so stopili v stik s splitskim letališčem, od koder je letalo vzletelo.

Kot je povedal Mate Melvan z letališča Split, gre za tip zasebnega letala, kakršni tam pogosto vzletajo, da pa nimajo točnih podatkov o tem, čigavo letalo je in koliko potnikov je bilo v času nesreče dejansko na njem.

Potnikov na takih letih ne nadzorujemo. Letalo je vzletelo, opravilo s(m)o kontrolo letenja, samo letališče pa ne beleži potnikov na zasebnih letih, kot je to primer pri rednih linijah. Tako potniki na zasebnih letih niso predmet preverjanja letalskih kart in samo letališče nima z njimi nič. Vse, kar vem o strmoglavljenju tega letala, sem izvedel iz medijev,” je najverjetnejše strmoglavljenje letala komentiral na kratko.

Manjše potniško letalo naj bi strmoglavilo na področju Slunja.
Letalo naj bi pilotiral Švicar, v njem še dva Nemca in Hrvat

Izginotje letala je siniči na nacionalni televiziji RTL komentiral tudi hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović. Pri temi ni potrdil medijskih navedb, da so bili v njej štirje ljudje; švicarski pilot, dva Nemca in Hrvat.

“Informacije ne morem potrditi. Dejstvo je, da je na terenu okoli sto pripadnikov Civilne zaščite, HGSS in policije. Vremenske razmere so slabe, težko je videti, ali je do padca prišlo na širšem območju padec. Iskanje se nadaljuje,” je dejal Božinovič.

Poudaril je, da o vzrokih za izginotje Cessne ne more špekulirati. “Vsi vemo, da te dni vreme ni bilo idealno za letenje,” je dodal.

Iskanje letala Cessna 182, ki je v nedeljo ob 11.25 izginilo z radarjev hrvaške zračne plovbe, se torej nadaljuje, je pa iskanje omejeno na rakoviški vasi Brezovica in Lipovac pri Slunju na širšem območju Karlovca.

Prostor je velik, razmere pa težke (dež in nizka oblačnost), iskanje pa se je nadaljevalo tudi ponoči.

Večje letalo je strmoglavilo v Nepalu.
V Nepalu našli razbitine pogrešanega letala

So imeli pa več sreče reševalci v Nepalu, ki so danes na severu države našli razbitine letala, ki je z 22 ljudmi na krovu izginilo včeraj.

Da so letalo našli, je potrdila vojska, ki je na območje napotila dodatne ekipe, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Fotografija, posredovana medijem, prikazuje razbitine letala, raztresene po gorskem pobočju. Na enem izmed delov je jasno videti registrsko oznako 9N-AET.

Potniško letalo je bilo na 20-minutnem poletu iz turističnega mesta Pokhara v priljubljen romarski kraj Jomsom, ko je pet minut pred predvidenim pristankom izgubilo stik z nadzorom letalskega prometa.

Kot poročajo pristoji, so bili na krovu štirje Indijci, dva Nemca in 16 Nepalcev.

Tudi v Nepalu sta iskanje izginulega letala oteževala slabo vreme in gorski teren. Po prekinitvi v nedeljo zvečer so operacijo nadaljevali davi.

(mbo)