Dalmacijo, predvsem širše področje Splita, včeraj zajelo silovito neurje

Del Hrvaške je včeraj spet zajelo neurje, ki so ga spremljali močno deževje, toča in silovit veter, so sinoči poročali hrvaški mediji, prenesla pa Slovenska tiskovna agencija (STA).

Za razliko od prejšnjega tedna, ko je bila huda ura na področju severozahodne Hrvaške, je bila tokrat na udaru hrvaška obala, predvsem Dalmacija.

Tako so na Jadranski magistrali policisti na območju strnjenih naselij Kaštela v splitsko-dalmatinski županiji zaradi velike količine dežja preusmerjali promet na druge ceste.

Hrvaški mediji so pročali, da je Dalmacijo prizadela tudi toča; kot oreh velika toča je padala predvsem v dalmatinskem zaledju, Dalmatinski Zagori. Video zapis dogajanja si lahko ogledate na sledeči povezavi: https://youtu.be/dMlpVlgwAco

Nazaj k STA; ta je prenesel, da je močna toča padala tudi v Trogirju, kjer je dopoldne padlo 32 litrov padavin na kvadrati meter.

Trogir si včeraj ni bil podoben.
V okolici mesta je padlo tudi do 90 litrov dežja na kvadratni meter.
Na udaru predvsem širše splitsko področje

Dež je povzročal kaos tudi v Marini blizu Trogirja, kjer je po besedah načelnika Anteja Mamuta Batine padlo tudi do 90 litrov dežja na kvadratni mater. Večje škode neurje tam ni povzročilo; voda je namreč le za kratek čas preplavila ulice, prav tako ni bilo toče, je dodal načelnik.

Hrvaški mediji so sinoči poročali še, da meteorologi pričakujejo nemirno noč; močne nalive bo najbrž spremljalo grmenje, ponekod so možni neverini; nenadna zračna strujanja, ki napovedujejo prihod neviht ali pa jih spremljajo, ko so že razvite.

Na Jadranu ponavadi pihajo z zahodne strani, čeravno nastanejo tudi na vzhodu oziroma iz smeri gorja, dosežejo pa lahko tudi 100 in več kilometrov na uro. Praviloma so kratkotrajni.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: