Inflacija v evrskem območju je dosegla novo rekordno raven, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Maja je po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat v letni primerjavi dosegla 8,1 odstotka, kar je 0,7 odstotne točke več kot aprila. Daleč največji razlog za visoko inflacijo so cene energije.

Cene energentov so v območju evra ta mesec medletno porasle za 39,2 odstotka.

Sledile so cene hrane, alkohola in tobačnih izdelkov, ki so se zvišale za 7,5 odstotka, pri čemer je bila nepredelana hrana dražja za 9,1 odstotka, predelana hrana, alkohol in tobačni izdelki pa za 7,0 odstotka.

Najvišjo letno inflacijo so imele po podatkih, ki upoštevajo harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin, Estonija, Litva in Latvija (vse prek 15-odstotno), v Sloveniji pa je bila rast cen 8,7-odstotna.

Mesečna stopnja inflacije v območju z evrom je medtem maja dosegla 0,8 odstotka.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pixabay on Pexels.com)
Stopnja brezposelnosti v prvem četrtletju 4,3-odstotna

V prvem letošnjem četrtletju je bila stopnja brezposelnosti, ki jo izračunava državni statistični urad, v Sloveniji 4,3-odstotna. S tem je bila za 0,2 odstotne točke nižja kot v četrtletju pred tem.

Stopnja delovne aktivnosti je bila v starostni skupini od 20 do 64 let v tem času pri 77,4 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več kot četrtletje prej in 4,5 odstotne točke več kot v prvem četrtletju prejšnjega leta, so sporočili iz statističnega urada.

Število dolgotrajno brezposelnih je tako v primerjavi s prejšnjim četrtletjem kot z istim obdobjem leto prej ostalo približno enako. Dolgotrajno brezposelnih je bilo okoli 11.000 moških in 10.000 žensk.

(mbo)