Turčija gre v zgodovino! A samo kar se imena tiče.

Turčija je v OZN tudi uradno vložila zahtevo za spremembo mednarodno uveljavljenega imena države; namesto Turkey bi se ta po novem imenovala Türkiye, Združeni narodi pa naj bi bili pripravljeni na spremembe.

Ankara že spodbuja spremembe v turških ustanovah za večino svoje mednarodne korespondence.

Turčija je uradno zahtevala, da Združeni narodi in druge mednarodne organizacije spremenijo ime države v Türkiye, je v torek dejal njihov zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu.

Ankara bo v torek poslala uradno pismo vsem mednarodnim akterjem, pričakuje pa, da bo sprememba postala uradna že po tem tednu, je Çavuşoğlu povedal tiskovni agenciji Anadolu.

Združeni narodi so pripravljeni na spremembo, zatrjuje Ankara, ki spodbuja spremembe v večini svoje mednarodne korespondence, tudi v oddajah zunanjepolitičnih novic, je dodal.

Prenova imena- bolje povedano: rebranding- je sledila odloku, ki ga je že decembra izdal predsednik Recep Tayyip Erdogan, da se poimenovanje spremeni tudi pri mednarodnem poslovanju v angleščini, francoščini in nemščini; tudi pri označevanju izvoznih izdelkov.

Ime Türkiye “na najboljši način predstavlja in izraža kulturo, civilizacijo in vrednote turškega naroda,” piše v Erdoganovem odloku ob koncu lanskega leta, čeravno natančen razlog za spremembo imena države in obdobje, ko naj bi se to zgodilo, nista precizirana.

Turčija si je izbrala novo (mednarodno) ime.
(Foto: u015einasi Mu00fcldu00fcr on Pexels.com)
Rebranding Turčije

Državna televizija TRT je že decembra v sklopu propagandistične akcije objavila članek o “nelaskavi konotaciji imena Turčija v angleščini”, pri čemer je navedla, da se nanaša tudi na “veliko ptico, ki izvira iz Severne Amerike” ali “ko gre kaj zelo narobe”.

Še pripis: z “veliko ptico” so se v Turčiji najbrž izognili poimenovanju purana, izraz “cold turkey” pa mnogi povezujejo tudi s slengom narkomanskega miljeja; gre za obdobje krize, ki nastane ob nezmožnosti zadovoljevanja potrebe ali abstinenci in posamična iracionalna dejanja ob slednji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: