Ukrajinska vojska: Spopadi za nadzor nad Severodoneckom v odločilni fazi. Ruska vojska: Po zavzetju regije Lugansk na vrsti še regija Doneck

Ruska vojska nadaljuje napade v Donbasu na vzhodu Ukrajine. Bitka za nadzor nad mestom Severodoneck na vzhodu Ukrajine je prešla v odločilno fazo, je sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Del Severodonecka naj bi bil po navedbah Sergija Gajdaja, ukrajinskega guvernerja Luganska, že pod ruskim nadzorom, poroča britanski BBC.

Rusi napredujejo proti središču Severodonecka, spopadi se nadaljujejo, razmere pa so zelo težke, je na spletnem omrežju Telegram sporočil Gajdaj. Kot je dejal, ruska vojska nenehno obstreljuje celotno regijo.

Severodoneck je najvzhodnejše mesto v Ukrajini, ki je še vedno v ukrajinskih rokah. Če bi ga Rusija zavzela, bi de facto prevzela nadzor nad Luganskom, eno od dveh vzhodnih regij, ki sestavljata Donbas, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Reuters poroča, da je Gajdaj dejal še, da za ukrajinske vojake, ki branijo Severodonetsk, ni nevarnosti obkolitve, saj da bi se lahko umaknili čez reko v Lisičansk. Z obkolitvijo bi se v obroču našle najboljše in najbolj izkušene ukrajinske enote, poudarjajo analitiki.

Sinoči so se na zemljevidih z ukrajinskega bojišča
prvič pojavili znaki RBK nevarnosti.
Zaradi obstreljevanja so počili cevovodi

s potencialno nevarnimi snovmi.
Po zavzetju Luganska se bo ruska vojska osredotočila na popolno zavzetje Donecka, regiji Herson in Zaporožje že vkomponirali v ruske operativne sisteme

Da je napad ruske vojske na Severodoneck trajal dlje, kot so pričakovali, pa je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS navedel voditelj separatistov, ki ga podpira Moskva.

“Lahko rečemo, da je tretjina Severodonecka že pod našim nadzorom,” je dejal Leonid Pasečnik, vodja Ljudske republike Lugansk. “Boji trajajo dlje, ker želimo predvsem ohraniti mestno infrastrukturo,” je dodal.

Oleg Kryuchkov, svetovalec ruske vlade na priključenem Krimu, pa je za RIA Novosti povedal, da sta okupirani regiji Herson in Zaporožje prešli na uporabo ruskih mobilnih komunikacij in internetnih omrežij.

“To je konec ukrajinske propagande, stolpi laži Zelenskega so padli,” je dejal in dodal, da so kartice SIM za ruske mobilne operaterje že izdane.

Ob koncu velja omeniti, da bo Belorusija junija in julija izvedla vojaške vaje blizu ukrajinske meje, poroča njihova državna tiskovna agencija BelTA.

Vaje bodo potekale v regiji Gomel na jugu, ki ponekod meji na območje izključitve okoli kraja jedrske katastrofe v Černobilu, na vzhodu pa meji na Rusijo.

Belorusija je marca podala uradno izjavo, da njene oborožene sile ne sodelujejo v vojni v Ukrajini, a je njeno ozemlje služilo kot lansirno rampa za pošiljanje na tisoče ruskih vojakov čez mejo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: