Uspešno prestajanje zaslišanj v DZ se nadaljuje: zelena luč zdaj še Asti Vrečko (kultura), zelo verjetno tudi Bešič Loredanu (zdravstvo)

(novica s komentarjem)

Kandidatka za ministrico za kulturo Asta Vrečko je prestala predstavitev na pristojnem odboru DZ. Rezultat je bil zdaj že skoraj tradicionalnih devet glasov za in šest proti.

Kot ministrica si bo med drugim prizadevala za izgradnjo razvojne, sodobne in vključujoče kulturne politike, ureditev področja medijev in samozaposlenih ter krepitev sistemskega vlaganja v kulturo.

V razpravi, ki je sledila njeni predstavitvi, so predvsem člane odbora iz opozicijskih SDS in NSi zanimali povsem konkretni projekti, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Med slednjimi izpostavlja predvsem položaj RTV Slovenija in neodvisnost medijev, usoda Prešernove Vrbe, digitalizacija slovenskega filma, promocija tradicionalne kulture dediščine in usoda nedavno vzpostavljenega Muzeja osamosvojitve.

Zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori se zaključujejo.
Nova ekipa na ministrstvu za zdravje namerava zagristi tudi v sistemsko prenovo zdravstvenega sistema

Kandidat za ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan se bo z ekipo lotil tudi sistemske prenove zdravstvenega sistema, je napovedal na današnji predstavitvi pred odborom DZ.

A pred tem bo, kot je dejal, sistem po dveletni epidemiji covida-19 treba ponovno zagnati, saj ta še vedno ne deluje s polno zmogljivostjo. V ta namen že pripravljajo interventni zakon, še poroča STA.

Osnutek omenjenega zakona za zdravstvo je delno že spisan. Z njim bodo med drugim za zdravstvo namenili 500 milijonov evrov, pričakovati je tudi ukrepe za okrepitev primarne ravni.

Zakon bo po napovedih spremenil tudi sestavo svetov javnih zdravstvenih zavodov, določil naj bi deficitarnost poklicev v zdravstvenem sistemu.

Sicer pa je med prvimi koraki napovedal, da bodo letos in prihodnje leto plačevali vse opravljene zdravstvene storitve, brez zgornje meje.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: