Neodvisni strokovnjaki so že pred zadnjo potezo Washingtona predvidevali, da bodo ZDA v primeru dokončne zavrnitve zahtev njihovega marionetnega ukrajinskega režima pač sporno orožje pač dostavile Poljski, ta pa naprej Kijevu.

Predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da bodo te Ukrajini dale naprednejše raketne sisteme in strelivo za “bolj natančno ciljanje na ključne cilje na bojišču”.

Kot je izjavil za New York Times, so se “hitro odločili, da Ukrajini pošljemo znatne količine orožja in streliva, da se bo lahko borila na bojišču in bila v najmočnejšem možnem položaju za pogajalsko mizo.”

Visoki uradnik Bidenove administracije je sicer že včeraj namignil, da bodo ZDA Ukrajini vendarle zagotovile visokomobilni topniški raketni sistem M142 (HIMARS), s čimer bi izboljšali zmogljivosti Kijeva na bojišču, ko se bori proti ruskim napadalcem.

V zvezi s tem je posebej zanimivo ameriško sprenevedanje, ki uradno glasi: “Ukrajinci bodo te sisteme uporabili za odbijanje ruskega napredovanja na ukrajinskem ozemlju, vendar jih ne bodo uporabljali na ciljih na ruskem ozemlju.”

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pixabay on Pexels.com)
Rusija v odgovor pričela z vajami jedrskih enot

Ruske jedrske sile izvajajo vaje v provinci Ivanovo, severovzhodno od Moskve, je v sredo poročala neodvisna ruska tiskovna agencija Interfax, ki se sklicuje na rusko obrambno ministrstvo.

Približno 1000 vojakov se usposablja v intenzivnih manevrih z uporabo več kot 100 vozil, vključno z lansirniki medcelinskih balističnih raket Yars, so sporočili z ministrstva, še navaja Interfax.

(mbo)