Spletni sarkazem postal uradno sporočilo: tiskovni predstavnik Kremlja Peskov dejal, da je očitno, da se bodo ZDA borile proti Rusiji do zadnjega Ukrajinca

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na redni tiskovni konferenci obtožil Zahod, da je z "nezakonitimi sankcijami" proti Rusiji povzročil potencialno zelo hudo prehransko krizo.

“Smo na robu zelo hude krize, ki bo povzročila pomanjkanje in naraščajoče cene hrane,” je po poročanju svetovnih medijev uvodoma dejal Peskov.

“Povezana je z uvedbo nezakonitih sankcij proti Rusiji in dejanjem ukrajinskih oblasti, ki so minirale cesto do Črnega morja. Žita iz pristanišč ne dostavljajo kljub dejstvu, da Rusija plovbe ne ogroža,” je še dejal.

Peskov je tudi opozoril, da bodo sankcije EU glede ruske nafte prizadele svetovni energetski trg, vendar je dejal, da bo Moskva lahko preusmerila izvoz, da bi omejila lastne izgube.

Prav tako ni izključil srečanja med ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je pa poudaril, da je treba take pogovore pripraviti vnaprej.

Delo na mirovnem sporazumu z Ukrajino je bilo že pred časom ustavljeno in se ni obnovilo, je dejal, ZDA pa obtožil, da so namerno prilivali olje na ogenj.

Peskov pravi, da Kijevu ne zaupajo, da z raketami, katerih dostavo so sinoči napovedali Američani, ne bodo ciljali Rusije. “Očitno je, da se bodo ZDA borile proti Rusiji do zadnjega Ukrajinca,” je zaključil.

Kako resna je grožnja s svetovno lakoto?
Ukrajinci krivijo Ruse, ti obratno.
Ukrajinski politiki strašijo s svetovno lakoto

Ukrajinski politiki že nekaj časa strašijo z lakoto na svetovnem nivoju in na ta način najbrž skušajo pridobiti večjo (vojno) podporo.

Kot zadnja se je temu početju pridružila poslanka Kira Rudik, vodja liberalne stranke Glas, ki je opozorila na lakoto v svetu, če ne bodo sprejeti ukrepi za deblokiranje ukrajinskih pristanišč in izvoz več milijonov ton žita.

“Pred vojno je bila Ukrajina med prvimi tremi državami v proizvodnji pšenice, prednjačila pa je tudi pri proizvodnji sončničnega olja, paradižnika in koruze,” je dejala Rudik. Količina, ki bi lahko nahranila preostali svet, je dobesedno ujeta v ukrajinskih pristaniščih in trenutno ne obstaja možnost, da bi se jo od tam izvleklo.”

“V desetih tednih nam grozi lakota, zlasti v državah na “globalnem jugu”. Potrebujemo enoten pristop za deblokado pristanišč in odpremo letine,” je danes v škotskem parlamentu še dejala medijem.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: