Primopredaje ministrstev: Fajonova in Mesec, Schengen in delavske pravice

Donedavni minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes v Mladiki predal posle svoji naslednici Tanji Fajon.

Nova šefica diplomacije je na skupni novinarski konferenci poudarila, da se bo zavzemala za tesnejše povezovanje z jedrnimi državami Evropske unije, in da bo podpirala nadaljnjo širitev EU in schengenskega območja.

Fajonova je izrazila zavezanost širitvi EU, a je pri tem izpostavila, da ob kandidaturah Ukrajine, Gruzije in Moldavije ne smemo pozabiti na Zahodni Balkan.

Dejala je še, da verjame, da je schengenski režim potreben prenove pred širitvijo, a da Slovenija zagotovo ne bo med tistimi, ki bodo blokirale širitev, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na ravni EU je izrazila željo po tesnejšem povezovanju z jedrnimi državami Evrope, češ da je bilo do sedaj čutiti preveč zavezništva s strukturami v sosednjih državah, kjer se kršijo vrednote, demokracija.

Kdo/kaj v mednarodni politiki bo Tanji Fajon najprej zaprl(o) usta?!
(Foto: zajem zaslona)
Ministrstvo za delo bo poslej na strani delavca

Do primopredaje poslov je danes prišlo tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Donedavni minister Janez Cigler Kralj je v izjavi za medije, ki je sledila, poudaril, da resor predaja v dobri kondiciji, novi ekipi pa je zaželel uspešno delo.

Novi minister Luka Mesec je medtem napovedal, da bo njihov prvi izziv draginja. Kot drugi izziv je omenil dolgotrajno oskrbo, kot tretji izziv pa odpravo prekarnosti.

Izpostavil je še, da bodo vnovič zagnali socialni dialog in podčrtal, da bo ministrstvo najbrž prvič v zgodovini prevzela ekipa, ki bo na strani dela – delavca, prekarca, upokojenca, študenta.

Vodenje ministrstva za delo bo sicer po Meščevem odhodu na ministrstvo za solidarno prihodnost prevzel Simon Maljevac, ki bo dotlej državni sekretar.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: