Ruske sile so po več dneh slovitih spopadov vse bližje zavzetju Severodonecka, prenaša poročanje svetovnih medijev Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je danes sporočil Sergij Gajdaj, guverner regije Lugansk, so slednje zasedle že 80 odstotkov mesta.

Sporočil je še, da se boji na ulicah nadaljujejo in obljubil, da se bodo ukrajinske sile do konca borile za mesto.

Najtežje razmere so v regiji Lugansk, kjer skuša po besedah prvega moža ukrajinske vojske, načelnika generalštaba Valerija Zalužnija ruska vojska premakniti ukrajinske enote s položajev.

Zalužni je v telefonskem pogovoru poveljniku francoskih oboroženih sil, generalu Thierryju Burkhardu poudaril, da ima ruska stran odločilno prednost v artileriji.

Dodal je, da želi, da bi bile njegove enote opremljene z orožjem, kakršno uporablja vojaška zveza Nato.

Stanje v Donbasu in morebitni napad na Berdjansk,
kot ga orisuje Liveuamap.com.
Ob 15.30 poročali o eksplozijah v Berdjansku na Azovskem morju

So pa na spletu pred nekaj minutami poročali o silovitih eksplozijah v pristanišču v Berdjansku na Azovskem morju.

Ta se nahaja kakih 70 km jugovzhodno od Mariupolja, mesto, ki šteje slabih 115 tisoč prebivalcev pa so ruske sile zasedle že 26. februarja 2022. Ob pristanišču so med ti. južno ukrajinsko ofenzivo zavzele tudi letališče Berdjansk.

Berdjansk si je ponovno priboril pozornost slab mesec kasneje (24. marca 2022), ko je bila tam v trenutku dostave vojne opreme v raketnem napadu ukrajinske vojske uničena velika desantna ladja Saratov iz razreda Aligator.

Še ena od preostalih dveh desantnih ladij razreda Ropuča (Cezar Kunikov in Novočerkask) je bila takrat poškodovana, vendar sta lahko obe zapustili pristanišče in odpluli v oporišče ruske mornarice Sevastopol na Krimu.

Za oceno posledic današnjega napada in tarčo slednjega, v kolikor je sploh šlo zanj, je še prezgodaj, trdijo spletni viri.

(mbo)