Bruselj odobril osem milijonov evrov pomoči za slovenski železniški tovorni promet, SŽ v ponudbo uvedle vozovnico (Super) Sparpreis Europa

Slovenija bo v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost železniškemu tovornemu prometu lahko namenila osem milijonov evrov državne pomoči, je odločila Evropska komisija.

Finančna injekcija naj bi spodbudila premik tovora s cest na železnice in pomagala odstraniti tehnične ovire pri interoperabilnosti.

V obrazložitvi so pri Evropski komisiji izpostavili tudi zeleni vidik, saj je tovorni železniški promet čistejši od cestnega, hkrati pa bo zaradi premika tovora na tire manj cestnih zastojev. Ukrep bo koristen tako za okolje kot mobilnost, so zapisali v Bruslju.

Shema pomoči bo veljala do 30. junija 2026, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Finančna injekcija naj bi spodbudila premik tovora
s cest na železnice.
Slovenske železnice sredi maja uvedle ponudbo v sodelovanju z Deutsche Banh (DB)

Velja omeniti, da so Slovenske železnice (SŽ) relativno širok nabor mednarodnih vozovnic/popustov nadgradile z uvedbo novih vozovnic, s katerimi boste lažje in predvsem ceneje potovali v Nemčijo.

Tako so potovanja iz katerega koli kraja v Sloveniji v kateri koli kraj v Nemčiji po ponudbi Super Sparpreis Europa na voljo že od 27,90 €, po ponudbi Sparpreis Europa pa od 31,90 €

Za omenjeno vozovnico velja pravilo “Kdor prej pride, prej melje!”, v primeru SŽ pa to zveni “Prej kot kupiš vozovnico, ceneje potuješ!”

V bistvu gre za reduciranje potovanj v Frankfurt in Muenchen na enotno osnovno oz. izhodiščno ceno, za vozovnice pa- med drugim- velja:

  • z nakupom vozovnice je sklenjena prevozna pogodba s prevoznikom Deutsche Bahn (DB),
  • kupljena vozovnica je v nemškem jeziku; poleg le-te potnik dobi tudi prevod prevoznih pogojev in ostalih pomembnih informacij v slovenskem jeziku,
  • kupljena vozovnica je imenska in neprenosljiva,
  • kupljena vozovnica velja samo za potnika osebno (oz. skupaj s spremljevalci),
  • z nakupom vozovnice potnik soglaša z zbiranjem, shranjevanjem in obdelavi osebnih podatkov za namene obdelave prevozne pogodbe,
  • z nakupom vozovnice potnik soglaša s sprejetjem splošnih pogojev in pogojev uporabe spletne vozovnice,
  • pri potovanju je obvezno  imeti pri sebi osebni dokument, ki se pokaže na zahtevo kontrolnega osebja,

vse ostale informacije v zvezi s to in ostalimi ponudbami pa dobite s klikom na sledečo povezavo: https://potniski.sz.si/novice/2022/05/v-nemcijo/.

Ne bo odveč zapisati, da je prevoz z vlakom po Nemčiji- in po odločitvi nemške vlade- od izbruha vojne v Ukrajini še bolj poceni. Občutna znižanja veljajo za vse vlake, razen medmestnih oz. ICE povezav.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: