Po močnem neurju na Dolenjskem veliko škode. Toča tudi na Hrvaškem povzročila razdejanje

Močno neurje, ki se je v četrtek popoldne razbesnelo nad vzhodno Slovenijo, se je nato pomaknilo nad Hrvaško in tudi tam povzročilo ogromno škodo, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Toča je klestila na območju Kumrovca in hrvaškega Zagorja severno od Zagreba in povzročila veliko škode na objektih in avtomobilih, pa tudi na poljih, vrtovih, vinogradih in v sadovnjakih.

Župan občine Kumrovec Robert Šplajt je razmere opisal kot katastrofalne, poroča spletni portal Index.hr, večina priča, ki jih navajajo hrvaški mediji, pa pravi, da česa podobnega še ni doživela. Pri tem je potrebno poudariti, da je od zadnjega katastrofalnega neurja na tam območju minilo le nekaj dni.

Toča v velikosti lešnika do oreha je padala okoli deset minut, na določenih območjih pa je naneslo tudi do 70 centimetrov toče, ki je povsem pobelila mesto.

Neurje je prizadelo tudi Zagreb in okolico. Močan veter je podiral drevesa in odkrival strehe. Podobno je bilo tudi na območju Karlovca, od koder poročajo o toči v velikosti jajca.

Toča v velikosti tenis žogic, ki je včeraj padala na Celjskem.
(Vir: splet, Twitter, Neurje.si)
Močno neurje na Dolenjskem, najhuje je bilo v Mokronogu

Občine Šmarješke Toplice, Mirnske doline, Novo mesto, Šentjernej in Škocjan je včeraj po 20. uri zajelo močno neurje, ponekod tudi z debelo točo.

Najhuje je bilo v občini Mokronog-Trebelno, kjer je po besedah župana Antona Mavra padala tudi kot jajce debela toča. Poleg škode na stavbah, strehah in vozilih je ta veliko škode naredila tudi drugje.

Veliko škode je na poljščinah, v sadovnjakih, na drevesih, vinogradih in drugje, točo pa so morali na nekaterih cestnih odsekih plužiti. Gasilci so sicer delali v treh skupinah, mobilizirali so tudi zimsko cestno službo, je povedal Maver.

Po podatkih novomeškega centra za obveščanje je meteorna voda zalila več kot 13 stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij, še poroča STA.

Veter je razkril strehe na več kot 15 objektih in na ceste podrl več kot 150 dreves. Med drugim je poškodovanih več kot 100 vozil.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: