Postopek podaljšanja življenjske dobe NEK do 2043 je po navedbah ministrstva za okolje in prostor v fazi čezmejnih konzultacij in pridobivanja mnenj okoliških držav Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske in Hrvaške.

Slovenija je že odgovorila na njihova tehnična vprašanja, zdaj pa pripravlja še pisna pojasnila in opredelitve, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Slovenija je Italiji in Avstriji med drugim predstavila posodobitve, ki so bili izvedene, da je reaktor v dobrem tehničnem stanju in pripravljen na podaljšanje obratovanja, ter izvedene ukrepe za zmanjšanje tveganja za nesreče in poplavno varnost.

Postopek teče po predvideni časovnici, izid bo znan v drugi polovici leta, so dejali in dodali, da z negativnim mnenjem, ki naj bi ga sprejela komisija za presojo vplivov na okolje deželne vlade FJK, uradno niso seznanjeni in da uradno mnenje pričakujejo do 10. junija.

Jedrska elektrarna Krško kot večna težava?
Zamenjali dva člana odbora ARAO-ja, Petra Grajžl naslednja v nizu?

Vlada je že včeraj zamenjala člana upravnega odbora Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO). S položaja je razrešila Barbaro Merše in Sebastjana Rejca, kot predstavnika ustanovitelja pa v upravni odbor agencije imenovala Nadjo Železnik in Damjana Semeta, so poročali slovenski mediji.

Železnikova in Seme bosta v upravnem odboru agencije z možnostjo ponovnega imenovanja sedela do preostanka mandata oz. do 22. julija 2024.

Agencija ima sicer petčlanski upravni odbor. Vlada na predlog pristojnega ministra imenuje štiri člane odbora, enega člana, ki zastopa interese delavcev, pa izvolijo in odpokličejo zaposleni zavoda.

Pri Agenciji za radioaktivne odpadke (ARAO) trenutno največjo težavo predstavlja izgradnja odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini, ki ga je sicer ob nastopu funkcije zahtevala vršilka dolžnosti direktorice Petra Grajžl.

Ker ponudbe niso ustrezale zahtevam javnega naročila, bo ARAO izvedel novo javno naročilo, so že pred mesecema sporočili iz agencije.

Spomnimo: ponudnik je po navedbah agencije ocenil, da bi gradnja odlagališča trajala precej dlje od zahtev, spreminjanje roka pa za ARAO ni sprejemljivo, saj predstavlja bistveno zahtevo predmeta naročila.

Agencija sicer vrednost celotne naložbe ocenjuje na dobrih 194 milijonov evrov.

(mbo)