Britanski konservativci bodo že danes glasovali o nezaupnici B. Johnsonu. New York Times: pričevanja rišejo grozljivo sliko zabav

Britanski konservativci bodo drevi glasovali o nezaupnici premierju Borisu Johnsonu, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zbranih je bilo namreč dovolj pisem podpore konservativnih poslancev temu predlogu, je danes sporočil vodja pristojnega strankarskega odbora Graham Brady. Johnson je tarča kritik zaradi zabav, ki so na Downing Streetu potekale v času zaprtja države zaradi covida.

Glasovanje bo potekalo drevi med 18. in 20 uro, glasovnice bodo prešteli takoj ter objavili izid, je sporočil Brady.

V skladu s pravili konservativne stranke se o zaupnici predsedniku stranke glasuje, če 15 odstotkov poslancev, trenutno torej 54, pisno sporoči, da premierja ne podpirajo več.

Nezaupnica bo izglasovana, če bo zanjo glasovalo najmanj 180 torijskih poslancev. Če nezaupnica Johnsonu ne bo izglasovana, pa v naslednjem letu glasovanje o nezaupnici ne bo več mogoče, še poroča STA.

London, Big Ben in Westminsterska palača (parlament).
(Foto: Dominika Greguu0161ovu00e1 on Pexels.com)
NYT: Zabave, razbijanja in kregarija

Tudi New York Times (NYT) uvodoma poroča, da je v začetku letošnjega leta Johnson postal prvi premier, ki ga je policija oglobila zaradi kršitve zakona; udeležil se je shoda (bližje resnici: zabave) ob praznovanju svojega rojstnega dne.

Šokantna dejstva pa se skrivajo v nadaljevanju: NYT tako navaja, da je poročilo višje javne uslužbenke Sue Gray, podano je bilo prejšnji mesec, orisalo grozljivo sliko zabav na Downing Streetu. Člani osebja so tam pogosto pili do zgodnjih jutranjih ur, razbijali inventar in se občasno žolčno prerekali.

Seveda težava ni samo v očitnem kršenju zakonodaje, ki je nadvse moralno sporna že zaradi dejstva, da za politično-gospodarsko elito veljajo druga pravila kot za večino prebivalstva. To je bilo kar nekaj časa deležno ekstremnih ukrepov v obdobju ti. lockdowna, ki je bilo med daljšimi na svetu.

Dejstvo je, da je zaradi hudih gospodarskih težav, naraščajoče inflacije in morebitne recesije Johnsonova priljubljenost močno upadla. Tako je bil ob petkovem prihodu na obeleževanje platinastega jubileja kraljice Elizabete deležen kar nekaj žvižganja in drugih izrazov nezadovoljstva.

Brady je v govoru po razglasitvi še dejal, da je premierja Johnsona že v nedeljo obvestil o razvoju situacije in dodal, da so se dogovorili, da bo glasovanje čim prej. Slednje bo tajno; tako bo tudi tistim, ki Johnsonu javno izpovedujejo zvestobo, omogočeno, da svojo podporo umaknejo.

Če mu ne uspe, se bodo posvetili izboru njegovega naslednika na mestu vodje stranke in predsednika vlade. V Veliki Bitaniji smo bili podobni nezaupnici nazadnje priča leta 2018; tudi takrat je slednja sledila hitro po zelo podobni Bradyjevi objavi.

Theresa May, takratna premierka, je glasovanje politično preživela, a je bila le nekaj mesecev pozneje vendarle prisiljena odstopiti.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: