Kampanja za varnost motoristov v prometu na medkrajevnih avtobusih

Agencija za varnost prometa (AVP) je za trimesečno poletno obdobje za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil pripravila kampanjo na medkrajevnih avtobusnih linijah.

Slogan Na cesti nisi nepremagljiv. Si najbolj ranljiv bo na zadnji strani šestih avtobusov viden udeležencem v prometu, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

S sloganom letošnji kampanje za varnost motoristov bodo avtobusi opremljeni od sredine junija do sredine septembra na linijah, ki so med motoristi še posebej priljubljene.

Od sredine tega tedna bodo lahko motoristi in drugi vozniki motornih vozil medkrajevne avtobuse s kampanjo srečali po različnih delih Slovenije.

Vse voznike motornih vozil agencija poziva k strpnosti, saj je obseg prometa še posebej ob koncih tedna večji, ob višjih temperaturah pa je tudi psihofizično stanje voznikov lahko spremenjeno, še prenaša STA.

Od zgodnje pomladi naprej število motoristov na cestah raste.
Previdno!
Transformacija avtomobilistov v motoriste

Pogosto se vozniki čez vikend in v prostem času prelevijo v motoriste, ter si tako privoščijo užitke ob »vetru v laseh«, še navajajo na spletni strani AVP.

Navajajo tuje raziskave, ki ugotavljajo, da je motiv vožnje pri motoristih pogosto zelo drugačen kot pri voznikih osebnih avtomobilov: preživljanje prostega časa, druženje, turistični ogledi, tudi preizkušanje lastnih sposobnosti in užitki v tveganju.

Zato je ogroženost motoristov veliko večja in med ranljivejše skupine udeležencev spadajo zaradi vrste dejavnikov: zaradi dimenzij motorja so veliko slabše vidni in opazni, pogosto vozijo prehitro, drugi vozniki jih posledično pogosto spregledajo in/ali jim odvzamejo prednost.

Voznikom motoristom zato priporočajo, da se večkrat udeležijo dodatnega usposabljanja in kondicijskih voženj, ter da se dodatno poučijo o največjih pasteh za motoriste, kot so polaganje ovinkov, prehitra vožnja, izsiljevanje prednosti, nečisto cestišče ter mokro in vlažno cestišče, še navajajo pri AVP.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: