Mednarodno politično prizorišče: Strasbourg in junijsko zasedanje Evropskega parlamenta, Los Angeles in vrh Amerik, Srbija in odpoved obiska Lavrova

Evropski parlament bo danes začel junijsko plenarno zasedanje, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Poslanci bodo med drugim razpravljali o podnebnem svežnju Pripravljeni na 55, vojni v Ukrajini in načrtih glede sprememb pogodb EU. Plenarnega zasedanja v Strasbourgu se prvič udeležuje novi evropski poslanec iz Slovenije Matjaž Nemec.

Osrednje razprave in glasovanja zasedanja so predvidene za torek in sredo, ko se bodo poslancem v alzaški prestolnici predvidoma pridružili še Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Parlament bo nagovoril tudi predsednik ukrajinske vrhovne rade, Ruslan Štefančuk.

Začenja se vrh Amerik, gostiteljica opravila šokantno selekcijo vabljenih

V Los Angelesu se bo danes začel deveti vrh Amerik, ki ga gosti vlada predsednika ZDA Joeja Bidna in na katerem naj bi bile med glavnimi temami migracije.

Vrh naj bi nakazal novo obdobje sodelovanja ZDA z Latinsko Ameriko, vendar so priprave na srečanje spremljale grožnje z bojkotom in obtožbe o neambicioznem programu.

ZDA namreč zavračajo izdajo povabila na vrh, ki bo potekal do petka, voditeljema Venezuele in Nikaragve. Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je zato zagrozil, da ga na srečanje ne bo.

Z vrhom želi Biden popraviti odnose z državami in utrditi vpliv ZDA v regiji, ki se ji z investicijami približuje tudi Kitajska.

Migracije bodo za ZDA tudi ena glavnih tem vrha, Los Angeles pa je bil izbran za prizorišče vrha, ker ima to mesto največjo latinskoameriško skupnost v ZDA.

Los Angeles ima v ZDA največjo latinskoameriško skupnost.
(Foto: Roberto Nickson on Pexels.com)
Obisk Lavrova v Srbiji zaradi zaprtij zračnega prostora odpovedan

Obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je bil predviden danes in jutri, je odpovedan, ker so tri sosednje države Srbije svoj zračni prostor zaprle za njegovo letalo, so potrdili na ruskem zunanjem ministrstvu.

Prečkanja zračnega prostora letalu ruskega ministra ne dovolijo Bolgarija, ki je članica EU, ter Severna Makedonija in Črna gora, ki si prizadevata v članstvo v uniji. Države članice EU so sicer že nekaj dni po začetku ruske invazije na Ukrajino zaprle svoj zračni prostor za ruska letala.

Srbija, ki si prav tako prizadeva za članstvu v EU, ohranja tesne vezi z Rusijo in se ni pridružila obsežnim sankcijam proti Moskvi.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se tako konec maja dogovorila, da bo Srbija še naprej prejemala zemeljski plin iz Rusije po ugodni ceni, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: